Kezdőlap AKTUÁLIS Ne fizesd be, ha ilyen MVM-számlát kapsz: minden pénzed bukhatod

Ne fizesd be, ha ilyen MVM-számlát kapsz: minden pénzed bukhatod

Hirdetés

Az utóbbi időszakban csalók az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. nevében küldenek hamis e-maileket, amelyekben az érintetteket arra figyelmeztetik, hogy új földgázszámlájuk készült el.

 

Hirdetés

A cél a banki adatok megszerzése, amit egy hamis linkkel próbálnak elérni, amely állítólag az elkészült számlára mutat, de valójában egy adathalász oldalra vezet.

Az MVM figyelmeztetést adott ki a csalási kísérletekről, kiemelve, hogy ügyfeleik kizárólag hivatalos felületeken kezeljék a banki tranzakciókat.


Hogyan ismerheted fel a hamis számlaértesítőt?

Az adathalász e-mailek több jellemzője is eltér a hivatalos kommunikációtól. Íme néhány jel, amellyel elkerülheted, hogy áldozatul ess:

  1. A feladó e-mail címe: Az MVM hivatalos ügyfélszolgálati címe az [email protected]. A hamis e-mailek gyakran külföldi, ismeretlen címekről érkeznek, ami az első intő jel lehet.
  2. Pontatlan információk: Ha a gázfogyasztás mennyisége nem egyezik a valósággal, az e-mail számos helyesírási hibát tartalmaz, vagy a számla nem pdf formátumban érkezik, ezek mind arra utalhatnak, hogy nem hivatalos értesítést kaptunk.
  3. Szokatlan időzítés: Az MVM általában meghatározott időpontokban küldi a számlákat. Ha az értesítés szokatlan időpontban érkezik, érdemes ellenőrizni a feladót.
  4. A szükséges adatok hiánya: Az eredeti számlaértesítő minden fontos adatot tartalmaz: szerződéses folyószámlaszám, számlaszám, és az átutaláshoz szükséges bankszámlaszám és közlemény rovatban szereplő azonosító. A csaló e-mailek gyakran mellőzik ezeket az adatokat.



Az MVM figyelmeztetése

Az MVM Next hangsúlyozza, hogy sosem kérik az ügyfeleiktől, hogy a banki adatokat közvetlenül az MVM felületén adják meg. A biztonságos gázszámla-fizetésre a CIB bank felületét biztosítják, és minden ügyfél ezt a felületet használja a pénzügyi tranzakciók lebonyolítására.

Mit tehetsz, ha gyanús e-mailt kapsz?

  • Ne kattints a linkre: Amennyiben gyanús e-mail érkezik, soha ne kattints a benne szereplő linkekre. Ehelyett lépj be közvetlenül az MVM Next hivatalos oldalára, vagy használd az MVM applikációját.
  • Ellenőrizd az e-mail címet: Mielőtt bármit megnyitnál, győződj meg róla, hogy a feladó hivatalos e-mail címet használ.
  • Jelentsd a csalást: Ha csalásgyanús e-mailt kapsz, értesítsd róla az MVM ügyfélszolgálatát, és soha ne add meg személyes vagy pénzügyi adataidat az e-mailben szereplő linken keresztül.




Az ilyen figyelmeztetések segítenek a felhasználóknak abban, hogy elkerüljék az adathalászatot és a pénzügyi csalások áldozatává válását.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!