Kezdőlap AKTUÁLIS Hivatalos! Így változik az öröklési rend 2025-től Magyarországon

Hivatalos! Így változik az öröklési rend 2025-től Magyarországon

Hirdetés

2025-től a túlélő házastárs öröklési joga bővül. Az eddigi jogszabályok szerint a túlélő házastárs csak a közös lakás használatára és az azon található háztartási eszközök öröklésére volt jogosult.

 

Hirdetés

Az új szabályok szerint azonban a túlélő házastárs a házastársi közös vagyonból nagyobb részt örökölhet, kivéve, ha az elhunyt kifejezetten másként rendelkezett végrendeletében. Ez azt jelenti, hogy a túlélő házastárs nagyobb biztonságot élvez a hagyatéki eljárás során.

2. Gyermekek prioritása az öröklésnél

A gyermekek, mint egyenesági leszármazottak továbbra is első helyen állnak az öröklési sorrendben. Az új szabályozás azonban pontosítja, hogy az élettársi kapcsolatban élők gyermekeinek öröklési jogai megegyeznek a házasságban született gyermekek jogaival.

Ez az intézkedés az élettársi kapcsolatban élők gyermekeit védi, biztosítva számukra ugyanolyan öröklési jogokat, mint a hagyományos házasságból származó gyermekek esetében.

3. Élettársak öröklési jogai




Az élettársak öröklési jogai az új szabályok szerint bővülnek. Bár az élettársaknak korábban nem voltak automatikus öröklési jogaik, az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az élettársak külön törvényes öröklési jogokat élvezzenek, ha legalább 10 évig együtt éltek, és közös gazdaságot vezettek.

Az élettársak így most már nemcsak végrendelet útján, hanem automatikusan is örökölhetnek bizonyos javakat.

4. Többféle végrendeleti forma elismerése

A hagyományos írásos végrendelet mellett 2025-től bővül a végrendeleti formák köre. Elismertté válik az elektronikus végrendelet is, amelyet egy digitális platformon, tanúk jelenléte nélkül lehet elkészíteni, ha az megfelel az adott szabályoknak.

Ez megkönnyíti a végrendeletek írását és hitelesítését a digitális korszakban.

5. Testvéri öröklés kiterjesztése

A testvérek öröklési joga szintén módosul 2025-ben. Korábban, ha egy elhunyt nem hagyott hátra egyenesági leszármazottakat, a túlélő testvérek örökölhettek. Az új szabályok szerint az elhunyt féltestvérei is ugyanolyan arányban részesülnek az örökségből, mint a teljes testvérek.

Ez a változás egyértelműbbé teszi a féltestvérek jogait az öröklési eljárások során.

6. Hagyatéki adózás és kedvezmények

Az új szabályozások egy része az öröklési adózásra vonatkozik. 2025-től bizonyos öröklési esetekben csökkentett mértékű hagyatéki adó kerül bevezetésre, különösen akkor, ha a vagyon közvetlen családtagokra száll át.



Ez ösztönözheti a vagyon családon belüli megtartását, és csökkentheti az örökséggel kapcsolatos pénzügyi terheket.

Az új öröklési szabályok, amelyek 2025-ben lépnek életbe Magyarországon, elsősorban a családok jogbiztonságát és az öröklési eljárások átláthatóságát szolgálják.

A legfontosabb változások közé tartozik a túlélő házastársak jogainak bővítése, az élettársi kapcsolatban élők jogainak kiterjesztése és az elektronikus végrendeletek elismerése.

Ezek az új intézkedések modernizálják az öröklési rendszert, és jobban igazodnak a mai társadalmi viszonyokhoz.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!