Kezdőlap AKTUÁLIS Erre senki nem számított – csak így kaphatja meg a lottónyertes a...

Erre senki nem számított – csak így kaphatja meg a lottónyertes a hatalmas nyereményt

Hirdetés

Az elmúlt héten egy szerencsés játékos elvitte az 5-ös lottó történetének egyik legnagyobb nyereményét, több mint 6,6 milliárd forintot.

 

Hirdetés

Nem meglepő módon, azóta jelentősen visszaesett a lottózási kedv, hiszen sokakban felmerül a kérdés: mi történik, ha valaki ekkora összeget nyer, és hogyan vehető át a pénz? Részletezzük, mi a teendő, ha a nyertes szelvény már a kezedben van.

Mi a következő lépés, ha megnyerted a főnyereményt?

A lottózókban vásárolt szelvények esetében a játék anonim, tehát annak kell jelentkeznie, aki eltalálta az öt számot. Ehhez a nyertesnek fel kell hívnia a Szerencsejáték Zrt. ügyfélszolgálatát a 06-20-933-06-30-as telefonszámon, hétfőtől csütörtökig 8:00–16:00, pénteken pedig 8:00–13:00 között.



A beszélgetés során egyeztetik a nyeremény átvételének részleteit, és biztosítják, hogy a folyamat a lehető legnagyobb biztonsággal történjen.

Amennyiben a játékos a mobil egyenlege terhére játszott (SMS-ben vagy az Okoslottó alkalmazáson keresztül), az ügyfélszolgálat felhívja a nyertest, mivel ebben az esetben a rendszer rendelkezik a telefonszámával.

Miért nem készpénzben kapod a nyereményt?

Bár elképzelni is nehéz, hogy egy bőröndben vagy bankszámlán látjuk a 6,6 milliárd forintot, az biztos, hogy készpénzben történő kifizetés gyakorlatilag lehetetlen. Ha húszezres címletekben szeretnék kifizetni az összeget, az mintegy 330 kilogramm lenne.

Épp ezért a Szerencsejáték Zrt. 300 millió forint feletti nyeremények esetén kizárólag banki átutalással fizeti ki a nyereményt, amelyhez a nyertesnek Magyarországon vezetett, forintalapú, lakossági bankszámlával kell rendelkeznie.

Szabályok, amelyek alapján visszatartható a nyeremény

A lottózásnak szigorú szabályai vannak, és a Szerencsejáték Zrt. visszautasíthatja a nyeremény kifizetését bizonyos esetekben. Az egyik legfontosabb szabály, hogy a nyertesnek 90 napon belül kell igényelnie az összeget.



Ha kiderül, hogy a játékos még nem töltötte be a 18. életévét a tranzakció indításakor, a nyereményt nem kaphatja meg. Hasonlóképpen, az online játékosoknak magyarországi tartózkodási hellyel kell rendelkezniük, és a regisztráció során megadott adataiknak is pontosnak kell lenniük.

Kell adózni a nyeremény után?

A nyeremény már levonásokkal együtt kerül kifizetésre. Magyarországon az SZJA törvény előírásai szerint a nyereményekből automatikusan levonják a befizetendő adókat, így a nyertest további adófizetési kötelezettség nem terheli.

Bár a 6,6 milliárd forintos főnyeremény egyetlen szerencsés játékosé lett, a lottózás szabályai biztosítják, hogy a nyeremény átvétele tiszta és biztonságos folyamat legyen. Aki lottózik, annak érdemes tisztában lennie ezekkel a

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!