Kezdőlap AKTUÁLIS Szomorú hír jött Bródy Jánosról

Szomorú hír jött Bródy Jánosról

Hirdetés

Bródy János és Kocsák Tibor évek munkájával hozták létre legújabb zenés darabjukat, amely Mihail Bulgakov híres Molière, avagy a képmutatás iskolája című drámája alapján készült.

 

Hirdetés

A Képmutatók című „muzikomédia” a művészet és a hatalom közötti bonyolult viszonyt dolgozza fel, és annak ellenére, hogy egy teljes zenei színházi produkció született belőle, egyetlen színház sem vállalta a bemutatását.

Bródy János szerint a zenés darab ötlete már több mint tíz éve fogalmazódott meg. Az évek során Kocsák Tiborral közösen alkották meg a produkciót, amelyben két színpadon zajlanak az események, s így kapta a „muzikomédia” elnevezést.

Miért nem került színpadra a mű?

A darabot eredetileg az Operettszínház számára készítették, ahol már megkezdődtek az előkészületek is, ám a színház vezetőváltása miatt a bemutató végül elmaradt.



Azóta sem akadt olyan színház, amely vállalkozott volna a produkció színpadra állítására, annak ellenére, hogy a mű nagy ívű zenei és színházi vállalkozás.

Bródy János úgy véli, hogy ennek hátterében nem csupán a mű tematikája állhat, hanem az is, hogy sokan úgy gondolták, a darab rejtett bírálatot fogalmaz meg a jelenlegi magyar politikai vezetéssel szemben.

Bulgakov eredeti darabja Molière életén keresztül mutatja be a művészet és hatalom közötti ellentmondásokat, amit Bródy és Kocsák kortárs kontextusba helyezett át.

„A művészet és hatalom viszonya mindig aktuális kérdés, és mi sem áll távolabb tőlem, mint hogy kizárólag politikai üzenetet próbáljak megfogalmazni” – mondta Bródy egy interjúban. A szerzők szerint azonban a darab mélysége és aktualitása lehetett az oka annak, hogy a színházigazgatók nem vállalták be a kockázatot.

Zenei anyag és szövegkönyv kiadása

A szerzőpáros úgy döntött, hogy annak ellenére, hogy a mű egyelőre nem jutott el a közönség elé, kiadják a darab zenei anyagát és a szövegkönyvet, hogy a művészi munka ne maradjon nyomtalanul.



A kiadvány a rajongók és a művészetkedvelők számára is elérhető lesz, lehetőséget biztosítva arra, hogy legalább zeneileg és szövegkönyv formájában megismerjék a produkciót.

Bár a Képmutatók bemutatása jelenleg akadályokba ütközik, a darab továbbra is hordozza azt a kérdést, amely a művészet és hatalom viszonyát boncolgatja, és talán egyszer színpadra is kerül majd.

Forrás: Librarius

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!