Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a szigorítás, rengeteg magyar bukhatja a jogosítványát

Itt a szigorítás, rengeteg magyar bukhatja a jogosítványát

Hirdetés

Időről időre felmerül a kérdés, hogy az idősek vezetési képességei romlanak-e a korral, és hogy a jelenlegi egészségügyi alkalmassági vizsgálatok elegendőek-e az alkalmatlan sofőrök kiszűrésére.

 

Hirdetés

Szükség van-e további korlátozásokra, vagy maradhatnak a meglévő szabályok? A téma most különösen aktuális, hiszen készül az új KRESZ, amely egyelőre tervezési fázisban van, és még mindig várják a javaslatokat a módosításokra.

A Pénzcentrum is rendszeresen foglalkozik az idősek és a vezetési készségek kapcsolatával, amelyről az olvasók véleménye teljesen megoszlik. Egyesek szerint az egyéni felelősségvállalás a megoldás, míg mások szerint általános leszabályozásra lenne szükség.



A Pénzcentrum CashTag vlogjának legújabb adásában arra keresték a választ, valóban több balesetet okoznak-e az idősebb sofőrök, vagy ez csupán egy elterjedt tévhit. Az adásból az is kiderült, milyen szigorítást tartanának indokoltnak a magyarok az idős sofőrökkel szemben, ha változna a szabályozás.

Mit mondanak a statisztikák?

Németh Péter, a CLB Független Biztosítási Alkusz értékesítési és kommunikációs igazgatója a CashTag adásában hangsúlyozta, hogy a statisztikák nem támasztják alá azt az elképzelést, hogy az idősek több balesetet okoznak.

A kötelező gépjármű-biztosítások adatai alapján inkább az autó típusa és teljesítménye, valamint a vezető életkora és tapasztalata határozza meg a biztosítás költségét, nem pedig kizárólag az életkor. Példaként említette, hogy az idősebb, vidéki sofőrök esetében alacsonyabb a biztosítás díja, mint fiatalabb vagy középkorú vezetőknél.



Németh elmondása szerint a balesetek nagyobb arányban fordulnak elő középkorú sofőröknél, különösen azoknál, akik céges autót vezetnek, vagy éjszaka közlekednek. Ezen túlmenően a magas teljesítményű, drága autókat vezető 30–45 év közötti sofőrök okozzák a legtöbb balesetet, nem az idősek.

KRESZ-változások az idősek védelmében?

A készülő KRESZ tervezetében már most is találhatók olyan változtatások, amelyek az idősebb sofőrökre is hatással lehetnek. Az egyik sokat emlegetett módosítás az „indokolatlanul lassú haladás” tilalmának bevezetése, amely elsősorban azokat a sofőröket érintené, akik korukból adódóan lassabban és megfontoltabban közlekednek.

Felmerült egy új fogalom is, amelyet az idős sofőrök esetében alkalmazhatnának: a „közlekedésben fokozott kockázattal járó közlekedési szereplő”. Az ilyen járművek matricával lennének jelölve, hasonlóan a mozgáskorlátozottak vagy tanuló vezetők autóihoz.

Ez a matrica piros háromszög alakú lenne, és figyelmeztetné a többi közlekedőt, hogy a járművet egy egyedi vezetési képességekkel rendelkező személy vezeti.

Szakértői vélemények a szigorításokról

Pető Attila közlekedési oktató szerint fontos lenne az idősebb sofőrök vezetési alkalmasságát nem csak orvosi vizsgálatok alapján megítélni. Az orvosi rendelőben végzett vizsgálatok ugyanis nem feltétlenül tükrözik azt, hogyan viselkedik az illető a forgalomban. Pető szerint hasznos lenne, ha közlekedési szakemberek is részt vennének a felmérésben, és egy rövid, 20 perces vezetési próba alapján döntenének a vezetési jogosultságról.



A vita tehát továbbra is élénken zajlik arról, hogy szükség van-e szigorúbb szabályozásra az idős sofőrökkel szemben, vagy elégséges az egyéni felelősségvállalás. Az biztos, hogy a készülő KRESZ új szabályai minden közlekedőt érinteni fognak, nemcsak az időseket.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!