Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a friss pedagógiai bértábla – ennyi pénzt visznek haza a következő...

Itt a friss pedagógiai bértábla – ennyi pénzt visznek haza a következő fizetésnél

Hirdetés

A pedagógiai asszisztensek bérezése továbbra is jelentős kihívást jelent az oktatás területén, különösen annak fényében, hogy még a pedagógusok fizetésénél is alacsonyabb.

 

Hirdetés

A jelenlegi bértábla alapján a pedagógiai asszisztensek havi bruttó fizetése körülbelül 320 000 Ft-tól 385 000 Ft-ig terjedhet, amely nettó 212 000 és 256 000 Ft közötti összegnek felel meg. Az órabérük átlagosan bruttó 2 000 Ft körül mozog, ami heti 20 órás munka esetén havi bruttó 160 000 Ft-ot eredményez, ami nettóban 106 400 Ft körül van, ha az illető 25 évnél idősebb.

Kulcsfontosságú, de alulfizetett szerep az oktatásban



A pedagógiai asszisztensek kiemelt szerepet játszanak az oktatási intézmények működésében, hiszen ők segítik a pedagógusok munkáját a tanítási folyamat során. Feladataik közé tartozik az órák előkészítése, a diákok támogatása, különösen a hátrányos helyzetű vagy sajátos nevelési igényű tanulók esetében.

Továbbá adminisztratív teendőket is ellátnak, például órarendek készítése és dokumentációk vezetése, valamint felügyeleti feladatokat is végeznek az iskolai szünetekben vagy rendezvényeken.

Az oktatásban tapasztalható szakemberhiány már évek óta probléma, amely nem csak a pedagógusok körében, hanem a pedagógiai asszisztensek terén is érezteti hatását. A nagyobb városokban és hátrányos helyzetű régiókban különösen nehéz a szakképzett asszisztensek toborzása, ami komoly akadályokat gördít az inkluzív oktatás és a sajátos nevelési igényű tanulók integrációja elé.

A béremelések kérdése elkerüli a pedagógiai asszisztenseket



Miközben a pedagógusok béremelésére már több kormányzati lépés is történt, a pedagógiai asszisztensek esetében ez a kérdés gyakran háttérbe szorul. Gulyás Gergely miniszter egy augusztusi sajtótájékoztatón ismertette, hogy a tanárok fizetése 2025-ben elérheti a bruttó 1 millió 25 ezer forintot, ami diplomás átlagbérnek számít.

Ugyanakkor a pedagógiai asszisztensek bérezésének fejlesztéséről nem esett szó, pedig a jelenlegi alacsony fizetések és a bérfejlesztések elmaradása hosszú távon komolyan veszélyeztetheti a szakma vonzerejét és az asszisztensek motivációját.



A pedagógiai asszisztensek fizetése a közalkalmazotti bértábla alapján történik, amely a végzettség és a szolgálati idő alapján határozza meg az illetményeket. Azonban sok esetben az asszisztensek nem részesülnek ugyanazon jogi státuszból és bérfejlesztésekből, mint a pedagógusok, ami azt eredményezi, hogy kimaradhatnak a béremelésből.

Súlyos kereseti különbségek az országos átlaghoz képest

Az országos bérhelyzetet tekintve a pedagógiai asszisztensek fizetése jóval elmarad a magyarországi átlagkeresetektől. A KSH szerint 2024 júliusában a bruttó átlagkereset 636 700 Ft volt, míg a pedagógiai asszisztensek esetében ez alig éri el a bruttó 385 000 Ft-ot.

Az alacsony keresetek miatt sok pedagógiai asszisztens számára ez a munka csak mellékállásként, kiegészítő jövedelemként működik.

Az oktatási szektorban tapasztalható fizetési különbségek és a pedagógiai asszisztensek alacsony bérezése tovább súlyosbítja a szakemberhiányt, és komoly kihívás elé állítja az oktatási intézményeket, amelyek így képtelenek megfelelő számú és szakképzett munkaerőt alkalmazni.



Megoldásra váró kérdés

A pedagógiai asszisztensek helyzete tehát továbbra is kritikus, és bár a pedagógusok béremelése napirenden van, a kormányzatnak érdemes lenne figyelembe vennie az asszisztensek helyzetét is. Ha nem történik változás, az alacsony fizetések továbbra is rontják a szakma vonzerejét, és hosszú távon negatívan befolyásolhatják az oktatás minőségét.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!