Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Ezek a jelei, hogy lehallgatnak az okosórádon keresztül

Ezek a jelei, hogy lehallgatnak az okosórádon keresztül

Hirdetés

Az okosórák kényelmet és sokoldalúságot biztosítanak a mindennapokban, de mint minden okoseszköz, ők is célpontjai lehetnek illetéktelen behatolóknak és lehallgatási kísérleteknek.

 

Hirdetés

Bár a lehallgatás okosórákon nem olyan elterjedt, mint okostelefonokon, mégis fontos tisztában lenni az árulkodó jelekkel, amelyek arra utalhatnak, hogy valaki illetéktelenül fér hozzá az adatokhoz vagy éppen figyel minket.

1. Gyorsan merülő akkumulátor

Ha az okosórád akkumulátora hirtelen gyorsabban merül, mint szokott, az egy figyelmeztető jel lehet. A lehallgatás vagy egyéb kémkedési tevékenységek extra energiafelhasználással járhatnak, mivel az eszköz háttérben folyamatosan dolgozik, például adatokat továbbít.



Ha nem használsz olyan funkciókat, amelyek indokolnák az extra energiafogyasztást, érdemes megnézni, hogy mi fut a háttérben.

2. Furcsa hangok és zavarok hívások közben

Az okosórák gyakran lehetőséget biztosítanak telefonhívások kezdeményezésére és fogadására. Ha hívás közben gyakran hallasz furcsa zajokat, kattogásokat, vagy zavarokat tapasztalsz, az jelezheti, hogy valaki megpróbálja lehallgatni a beszélgetést. Bár a technológia sokat fejlődött, a rossz minőségű lehallgató eszközök még mindig okozhatnak zavarokat.

3. Szokatlan adatforgalom




Az okosórák adatkapcsolattal rendelkeznek, ami folyamatosan kommunikál az internettel. Ha az adathasználat hirtelen megugrik, különösen akkor, amikor nem használsz adatintenzív alkalmazásokat, ez arra utalhat, hogy valaki a tudtod nélkül adatokat küld vagy fogad az eszközödről. Ellenőrizd az adatforgalmi statisztikákat az órád alkalmazásában vagy a csatlakoztatott okostelefonodon.

4. Ismeretlen alkalmazások vagy tevékenységek

Az okosórákon is futnak alkalmazások, és egyes esetekben a kártékony programok beépülhetnek a rendszerbe anélkül, hogy észrevennéd. Ha új, ismeretlen alkalmazásokat találsz az eszközön, amelyeket nem te telepítettél, vagy olyan aktivitást észlelsz, ami szokatlan (például automatikus hívások vagy üzenetküldés), az jelezheti, hogy valaki hozzáférést szerzett az órához.

5. Az eszköz túlmelegedése

A túlzott adatküldés és a folyamatos háttérben futó tevékenységek, mint például a lehallgatás, túlterhelhetik az eszközt, ami annak felmelegedését okozza. Ha azt veszed észre, hogy az okosórád gyakran forró, különösen akkor, amikor nem használod intenzíven, érdemes megvizsgálni, miért van ez.

6. Önmagától újrainduló vagy lassuló eszköz




A kártékony szoftverek vagy lehallgató programok gyakran instabilitást okoznak az eszközön. Ha az okosórád gyakran újraindul, lefagy, vagy szokatlanul lassan működik, az egy lehetséges jele annak, hogy illetéktelen szoftver került az eszközre.

Mit tehetsz, ha gyanakszol?

  1. Ellenőrizd a telepített alkalmazásokat: Nézd át az órádon lévő alkalmazásokat, és távolítsd el azokat, amelyeket nem ismersz vagy nem használsz.
  2. Frissítsd a szoftvert: A rendszeres szoftverfrissítések segítenek kijavítani a biztonsági réseket, amelyeket a hackerek kihasználhatnak.
  3. Végezz gyári visszaállítást: Ha továbbra is gyanakszol, a gyári visszaállítás segíthet megszabadulni minden kártékony szoftvertől, bár ezzel elveszítheted az adataidat, így előbb készíts biztonsági másolatot.
  4. Használj erős jelszavakat: Győződj meg arról, hogy az okosórád és az okostelefonod erős jelszavakkal van védve, és mindig használd a kétfaktoros hitelesítést.




Az okosórák, mint a modern technológia részei, számos előnyt kínálnak, de figyelnünk kell a potenciális biztonsági kockázatokra is. A fenti jelek segíthetnek abban, hogy időben felismerjük a problémákat, és megtegyük a megfelelő lépéseket adataink és magánéletünk védelmében.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!