Kezdőlap AKTUÁLIS Jön az új KRESZ – Ilyen módosítások lépnek életbe, minden autóst érint...

Jön az új KRESZ – Ilyen módosítások lépnek életbe, minden autóst érint majd

Hirdetés

A közlekedés biztonságát és átláthatóságát javító, átfogó reformok várhatóak a magyar közlekedési szabályozásban, beleértve a KRESZ, a gépjárművezető-képzés, az útügyi szabályok és a szankciórendszer területeit.

 

Hirdetés

A Közlekedésbiztonság cikke szerint a KRESZ nyelvezete egyszerűbbé és érthetőbbé válik, míg a különböző közlekedési módok találkozására és együtt haladására vonatkozó szabályok egységesek lesznek.

A javaslatok között szerepel a túl lassú haladás, az indokolatlan vészfékezés, és a megkülönböztető járművekkel szembeni követési távolságok szabályozása is.



Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) és a KTI Magyar Közlekedéstudományi és Logisztikai Intézet szakértői által kidolgozott új KRESZ megalkotása során több mint 50 szervezet, köztük a mérnöki kamara, kormányhivatalok, rendőrség és más érintettek dolgoznak együtt.

Eddig több mint 550 javaslat érkezett a közlekedési szabályok módosítására, amelyek különösen a gyalogosokra, kerékpárosokra és mikromobilitási eszközöket használókra vonatkoznak.

Dr. Kerékgyártó János, az ÉKM közlekedési hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára elmondta, hogy olyan KRESZ-t kívánnak létrehozni, amely növeli a közlekedés biztonságát anélkül, hogy csökkentené a forgalom átjárhatóságát.



Emellett hangsúlyozta, hogy a KRESZ-nek naprakésznek kell lennie, figyelembe véve az elmúlt évtizedek technológiai és közlekedési változásait.

Javasolt változtatások

A közlekedési szabályozás megújítása több jelentős újítást tartalmaz:

  • Egyszerűsített szabályok: A KRESZ nyelvezete egyszerűsödik, érthetőbbé válik, különös tekintettel a különböző közlekedési módok találkozására vonatkozó szabályokra.
  • Gépjárművek állapota: A járműveknek továbbra is rendelkezniük kell érvényes forgalmi engedéllyel, és műszaki szempontból meg kell felelniük az előírásoknak. Az elindulás előtti rutinellenőrzéseket pedig pontosan rögzíteni fogják.
  • Követési távolság: A megkülönböztető jelzést használó járművekkel szemben szigorúbb követési távolságot kellene tartani, autópályán két másodperc, lakott területen kívüli egyéb utakon pedig egy másodperc követési távolság lesz a szabály.
  • Sebességkorlátozás: Lehetőség lesz bizonyos útszakaszokon a jelenlegi sebességhatárnál gyorsabban haladni, ha azt külön tábla engedi.
  • Irányjelzés: Az irányjelzést a manőver megkezdése előtt legalább két másodperccel el kellene kezdeni, és egészen a manőver befejezéséig folytatni. Kivételt képezhetnek a kerékpárosok és rolleresek, ahol az útviszonyok miatt ez nem lenne biztonságos.


  • Figyelmeztető jelzések használata: Az új szabályok legalizálnák a rövid hangjelzés, dudálás és a fénykürt használatát is, hogy figyelemfelhívás céljából segítsék a közlekedést.

A KRESZ módosításai még nem véglegesek, a javaslatokhoz további véleményeket és észrevételeket várnak. A cél, hogy a közlekedési szabályozás korszerű, biztonságos és minden közlekedési résztvevő számára érthető legyen.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!