Kezdőlap AKTUÁLIS Elhunyt a magyar politikus, gyászba borult a Parlament

Elhunyt a magyar politikus, gyászba borult a Parlament

Hirdetés

A magyar közélet egy meghatározó alakja, Potápi Árpád János tragikus halála rázta meg az országot.

 

Hirdetés

A hírt Orbán Viktor miniszterelnök közölte a Facebook-oldalán, megható üzenetben búcsúzva egykori kollégájától és barátjától: “Potápi Árpád minden magyarért megharcolt, és most megpihent. Isten veled, Barátom! Hiányozni fogsz.”

Életútja és politikai pályafutása




Potápi Árpád János 1967. március 28-án született Bonyhádon. Fiatalon pedagógusként kezdte pályafutását, miután 1991-ben megszerezte tanári oklevelét magyar nyelv és irodalom, valamint történelem szakokon a szegedi Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán.

1991 és 1994 között az Eötvös Loránd Tudományegyetemen történelmi tanulmányokat folytatott. Tanári pályája mellett szorosan kötődött a szülővárosához, és több évtizedes politikai karriert épített fel.

1993-ban kezdett aktívan részt venni a politikában, az 1994-es országgyűlési választásokon a Fidesz kampányfőnökeként tevékenykedett. 2002-től 2014-ig Bonyhád polgármestereként dolgozott, emellett országgyűlési képviselőként is aktívan képviselte Tolna megye érdekeit.

Kiemelkedő szerepet játszott a magyar nemzetpolitika alakításában, különösen 2014 óta, amikor a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára lett.



Ebben a szerepében átfogó felelőssége volt a határon túli magyar közösségek támogatásában és a nemzeti összetartozás előmozdításában.

Közösségi elkötelezettsége

Potápi nemcsak politikusként, de civil közösségek vezetőjeként is kiemelkedett. 1998-tól 2011-ig a Bukovinai Székelyek Országos Szövetségének elnöke volt, és fontos szerepet játszott a magyar közösségek összefogásában.

Elnöki feladatai mellett a völgységi kistérség önkormányzati társulását is vezette.

Magánélet és személyes vonatkozások

Potápi Árpád János nemcsak szakmai, hanem magánéletében is sokoldalú volt. Két gyermek édesapjaként élt, és orosz, illetve angol nyelven is társalgási szinten beszélt. Szerény, elkötelezett emberként ismerték, aki egész életét a magyar nemzet szolgálatának szentelte.

Halála nagy veszteség mind a magyar politikai közösség, mind a határon túli magyarok számára, akiknek érdekeit mindig kiemelt figyelemmel képviselte.

Öröksége és hatása

Potápi Árpád János távozása mély nyomot hagy a magyar közéletben. Az általa képviselt értékek és a nemzeti összetartozásért végzett munkája még sokáig emlékezetes marad. Halála után hagyatékát a nemzetpolitikában betöltött szerepe és közösségi szolgálatai őrzik tovább.



Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!