Kezdőlap AKTUÁLIS Borzalmas hírrel indul a reggel – Elhunyt a csodálatos magyar színész

Borzalmas hírrel indul a reggel – Elhunyt a csodálatos magyar színész

Hirdetés

Elgondolkodtató kérdés: lehet-e egy színész igazi nagyágyú, ha sosem alakított ikonikus hősszerelmes szerepeket, mint Rómeó? Nos, Bencze Ferenc életútja éppen ezt bizonyítja.

 

Hirdetés

Az általa nyújtott maradandó alakítások és pályája kiemelkedő állomásai alapján egyértelműen kijelenthetjük: igen, lehet.

Bencze Ferenc élete

Bencze Ferenc 1924. október 4-én született Nagyváradon. Már gyerekként sokoldalú tehetséget mutatott, hiszen nem csak a színpad, hanem a sport világában is kipróbálta magát.

Főként a futballban jeleskedett, ahol a helyi csapat ifjú reménységeként ismerhették meg. Bár a futballkarrier ígéretes volt, az élet mégis más irányba terelte, és végül a színház lett az otthona.

Egy véletlen karrierindító pillanat




Az ő színészi karrierje egy szerencsés véletlennek köszönhető. Fiatalon különböző alkalmi munkákból élt, amikor egy nap a helyi színház egyik alkalmazottja azzal a kérdéssel fordult hozzá: nem akar-e táncolni pénzért? Bencze habozás nélkül igent mondott, így került először a színpadra.

Kezdetben csak kisebb szerepeket kapott, de hamar felfedezték tehetségét, különösen hangutánzó képességét, amivel lenyűgözte a közönséget. Ebből a képességéből származott a „Liba” becenév is, ami élete végéig elkísérte.

A színpadra szánt élet

Gyermekkora óta közel állt a színházhoz, köszönhetően édesapjának, aki tűzoltóként dolgozott a helyi színházban. A kis Ferencet gyakran vitte magával, így korán magába szívta a színházi világ varázsát. Már fiatalon elhatározta, hogy egyszer maga is színész lesz, és ez az álom végül valóra vált.

Bencze Ferenc sosem a tipikus hősszerelmes szerepeiről lett híres. Jellegzetes külseje miatt nem ő volt az, akire a nagy Rómeó vagy Don Juan szerepeket osztották.

Ám ezt sosem bánta, sőt, humorral kezelte: „Akárhogy nézzük is, a legjobb indulattal sem feleltem meg ennek a követelménynek.” Mégis, a közönség kedvence lett különleges karakterformálásával, humorával és sokoldalú tehetségével.

Filmes karrier és emlékezetes szerepek

Bencze nemcsak a színpadon, de a filmvásznon is maradandót alkotott. 1970-ben Bacsó Péter „Kitörés” című filmjében kapott szerepet, majd 1977-ben végleg Magyarországra költözött.

Itt számos főszerepben láthatta a közönség. Legemlékezetesebb alakításai közé tartozik a Fábri Zoltán által rendezett „Ötödik pecsét”, ahol egy kocsmárost formált meg, mélyen emberi és átélhető módon.

Emberi és színészi nagyság

Bencze Ferenc csendes, visszahúzódó személyiség volt, akit nem vonzottak a nagy társadalmi események, rivaldafény. Színészi pályája során soha nem akarta, hogy szerepeket „rá írjanak”, sokkal inkább a szerepekhez idomult.



Bár sosem alakított romantikus hősöket, mint Rómeó, hitelessége és sokoldalúsága révén így is mély nyomot hagyott. Színészi tehetségét számos díjjal jutalmazták, többek között egy nemzetközi díjat is nyert Richard Burton mellett a kairói filmfesztiválon.

Bencze Ferenc 1990-ben, mindössze 65 évesen hunyt el, de öröksége máig él. Alakításai, egyszerűsége és tehetsége révén egy igazi nagyágyúvá vált a magyar színjátszásban, még akkor is, ha sosem lépett Rómeó szerepébe.

Hirdetés

Kövess minket a Google Hírek-ben is!