Kezdőlap AKTUÁLIS Hozzányúl a kormány a Szép-kártyákhoz, erre készüljön minden kártyabirtokos

Hozzányúl a kormány a Szép-kártyákhoz, erre készüljön minden kártyabirtokos

Hirdetés

A magyar kormány bejelentette a turizmusra vonatkozó új, 14+2 pontos akciótervét, melynek célja a bürokrácia csökkentése és a turisztikai ágazat versenyképességének növelése.

 

Hirdetés

Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter szerint a magyar turizmus erősödik, és különösen a belföldi turizmus dönt rekordokat.

Az intézkedések között szerepel a Liszt Ferenc repülőtér fejlesztése, a SZÉP-kártya digitalizálása, valamint a készpénzmentes borravaló lehetőségének bevezetése.

Turisztikai növekedés és GDP hozzájárulás

Nagy Márton kiemelte, hogy a turizmus fontos része a magyar gazdaságnak, jelentős mértékben hozzájárul a GDP-hez és adóbevételhez.

Az akcióterv célja a szektor növekedésének további elősegítése, különös tekintettel Budapest turisztikai vonzerejére, amely az egyik legkeresettebb úti cél Európában.


A 14+2 pontos akcióterv legfontosabb elemei

Az akciótervben számos olyan intézkedés szerepel, amelyek a turizmus különböző aspektusait célozzák, így a vendéglátást, szálláshelyeket és az idegenforgalmi szolgáltatásokat is. Íme néhány kiemelt pont:

  1. Rendőri jelenlét fokozása a bulinegyedben – Az új rendőrőrs létrehozása és a megnövelt rendőri állomány biztosítja a nagyobb biztonságot Budapest turisztikai központjaiban.
  2. Rövid távú lakáskiadás szabályozása – A fővárosi lakáskiadás szabályait adóemeléssel és moratóriummal szigorítják, hogy jobban szabályozzák a rövid távú bérleti piacot.
  3. Gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosítása – Lehetővé válik a vidéki gazdasági létesítmények szálláshelyként történő hasznosítása.
  4. A készpénzmentes borravaló lehetősége – Kötelezővé teszik a készpénzmentes borravaló lehetőségét a vendéglátóegységekben.
  5. Repülőtér-fejlesztés – A Liszt Ferenc repülőtér versenyképességének növelése érdekében 2025-től eltörlik a CO2-adót.
  6. SZÉP-kártya digitalizálása – A SZÉP-kártyát mobil pénztárcákhoz lehet majd kapcsolni, így nem lesz szükség a fizikai kártya használatára.


A QR-kódos fizetések bevezetése és keleti kapcsolat

Az akcióterv egyik különleges célja a QR-kódos fizetési rendszerek elterjedése Magyarországon, különösen a kínai turisták megnyerése érdekében, mivel Kínában ez a fizetési mód rendkívül elterjedt. Nagy Márton hangsúlyozta, hogy az ilyen technológiák bevezetése elősegítheti a kínai turisták számának növekedését.

Bürokrácia csökkentése és turizmus fejlesztése

A kormány tervei között szerepel a turisztikai ágazat további deregulációja és a bürokrácia csökkentése. Az akcióterv csak az első lépés a turizmus fejlesztésében, a következő időszakban újabb intézkedéseket is bevezethetnek.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés