Kezdőlap AKTUÁLIS Vége! Eltörlik az óraátállítást, itt a friss bejelentés!

Vége! Eltörlik az óraátállítást, itt a friss bejelentés!

Hirdetés

Ukrajna törvényhozása 2025-től megszünteti az óraátállítást, és a téli időszámítás lesz az állandó. A döntés szerint az ország idén októberben utoljára állítja vissza az órákat, és jövő nyártól már nem tér át a nyári időszámításra.

 

Hirdetés

Ez azt jelenti, hogy 2025-től Ukrajnában egész évben ugyanabban az időzónában maradnak, télen és nyáron egyaránt.

Hatás a környező országokra, köztük Magyarországra

Ukrajna döntése nemcsak az országban, hanem a környező régióban is éreztetheti a hatását, beleértve Magyarországot. Kijev és Budapest időzónája így jövő nyártól megegyezhet, ami befolyásolhatja a kereskedelmet, a turizmust és a közlekedést is.

Az Európai Unió is fontolgatja az óraátállítás eltörlését




Az óraátállítás kérdése nem újkeletű az Európai Unióban sem. 2019-ben az Európai Parlament már megszavazta az óraátállítás eltörlését, de a tagállamoknak még egyénileg kell dönteniük saját időzónájukról. A koronavírus-járvány és az ukrajnai háború azonban háttérbe szorította ezt a kérdést, így a folyamat elhúzódott.

Magyarország megosztott a kérdésben

Magyarországon a közvélemény megosztott az óraátállítás eltörlésével kapcsolatban. Vannak, akik a téli időszámítást támogatják, míg mások a nyári időszámítást tartanák meg.



A magyar kormány eddig nem döntött az ügyben, így továbbra is minden év október utolsó vasárnapján állítjuk vissza az órákat a téli időszámításra, amely idén október 27-én történik meg.

Az óraátállítás eltörlése sokak számára praktikus megoldás lenne, azonban a végső döntés még várat magára az Európai Unióban, így Magyarországon is.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés