Kezdőlap AKTUÁLIS Óraátállítás – Erre a napra esik idén, sokan nem tudnak róla

Óraátállítás – Erre a napra esik idén, sokan nem tudnak róla

Hirdetés

Bár az elmúlt években többször felmerült, hogy az óraátállítást minden EU-tagországban megszüntetik, idén ősszel még mindig számolnunk kell vele.

 

Hirdetés

Az óraátállítás pontos dátuma közeleg, és érdemes előre felkészülnünk arra, hogy a lehető legkisebb kihívásként érjen minket a változás.

Miért állítjuk át az órákat?

Az óraátállítás az energiatakarékosság jegyében jött létre az első világháború idején, majd az 1970-es években újból bevezették. Az Európai Unió 1980-ban alkotott jogszabályt a nyári időszámításról, amelynek célja az egységes piac zavartalan működésének biztosítása volt.


Az aktuális irányelv 2001 óta van érvényben, amely szerint minden tagállam március utolsó vasárnapján tér át a nyári időszámításra, majd október utolsó vasárnapján vissza a téli időszámításra.

Bár több ország próbálta eltörölni ezt a rendszert, jelenleg úgy tűnik, hogy egy ideig még velünk marad.

Mikor lesz az óraátállítás 2024-ben?

Az idei óraátállítás október 27-én, vasárnap történik meg. Ekkor hajnali 3 órakor kell visszaállítani az órákat 2 órára, így egy órával többet aludhatunk.

Hogyan csökkentheted az óraátállítás hatását?

Az óraátállítás számos kellemetlen hatással járhat, mint például alvászavarok, fáradtság, sőt, akár étvágytalanság is. Íme néhány tipp, amelyek segíthetnek, hogy szervezeted könnyebben alkalmazkodjon a változáshoz:

  • Lefekvés késleltetése: Az óraátállítás előtti pénteken feküdj le később, így könnyebben hozzászoksz a változáshoz.
  • Természetes ébresztés: Ha megteheted, hagyd, hogy a nappali fény ébresszen, vagy használj napkeltét szimuláló ébresztőórát.
  • Délutáni szunyókálás: Az óraátállítás hetében érdemes rövid pihenőt beiktatni délután, hogy a nap végén kevésbé legyél fáradt.


  • Könnyű vacsora: Válassz könnyű ételeket, hogy ne terheld meg a szervezetedet az emésztéssel, és fel tudj készülni az alvásra.

Az óraátállítás minden évben kihívást jelent, de némi odafigyeléssel megkönnyíthetjük saját dolgunkat, és zökkenőmentesen vehetjük az időszámítás váltásának akadályait.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés