Kezdőlap EGÉSZSÉG Rengeteg ember rosszul csinálja – ha vérnyomást mérsz, ne tartsd így a...

Rengeteg ember rosszul csinálja – ha vérnyomást mérsz, ne tartsd így a karod

Hirdetés

A vérnyomás mérése során alkalmazott helytelen kartartás jelentős mértékben befolyásolhatja az eredményeket, ami akár téves diagnózishoz is vezethet.

 

Hirdetés

Egy 2022-es klinikai vizsgálat eredményei világosan rávilágítanak arra, hogy milyen kritikus szerepe van a kar megfelelő elhelyezésének a vérnyomásmérésnél.

Klinikai vizsgálat eredményei

A vizsgálatban 133 felnőtt vérnyomását mérték három különböző kartartással: az asztalon támasztva, ölben és oldalt elhelyezve. A kapott eredmények azt mutatták, hogy az ölben tartott kar szisztolés vérnyomása átlagosan 3,9 Hgmm-rel, míg a diasztolés vérnyomása 4,0 Hgmm-rel magasabb volt az asztalon támasztott karhoz képest.

Még nagyobb eltérés mutatkozott az oldalsó, támaszték nélküli kar esetében: itt a szisztolés érték 6,5 Hgmm-rel, a diasztolés pedig 4,4 Hgmm-rel magasabb volt.

A helyes mérési technika

Az irányelvek szerint a vérnyomás pontos méréséhez a kart az asztalon kell elhelyezni, úgy, hogy a mandzsetta a szív magasságában legyen.



Ez a testhelyzet biztosítja a legpontosabb eredményt. Ha a kart ölben vagy oldalt helyezik el, a mérés során a vérnyomás magasabb értéket mutathat, ami tévesen magas vérnyomás diagnózisához vezethet.

Ez a kutatás hangsúlyozza a standardizált mérési módszerek fontosságát, mivel a nem szabványos kartartás miatt túlbecsült vérnyomásértékek téves kezelési döntéseket eredményezhetnek.

A megfelelő kartartás elengedhetetlen a pontos vérnyomásméréshez. Az ajánlások követése – vagyis a kar asztalon való támasztása és a mandzsetta megfelelő elhelyezése – segíthet elkerülni a hibás diagnózist, és biztosíthatja a vérnyomás valódi állapotának helyes felmérését.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés