Kezdőlap AKTUÁLIS Jön az 500 ft-os euró? Most jött a hír, ez várható Magyarországon

Jön az 500 ft-os euró? Most jött a hír, ez várható Magyarországon

Hirdetés

A magyar forint árfolyama az utóbbi időszakban jelentős nyomás alatt állt, és nem lehet kizárni, hogy előbb vagy utóbb 500 forintba fog kerülni egyetlen euró.

 

Hirdetés

Virovácz Péter, az ING vezető elemzője a Pénzcentrum Videoblogjának, a CashTagnek adott interjújában arról beszélt, hogy a közeljövőben elképzelhető, hogy a magyar lakosság egyre inkább euróban fog tranzakciókat lebonyolítani, mint forintban.

Hornyák József, a Portfolio makroelemzője is figyelmeztetett, hogy a költségvetés állapota nem nagyon vezethetett máshová, mint a forint gyengüléséhez.

Közel-keleti események hatása
A forint gyengülése mögött álló egyik fő tényező a közel-keleti helyzet gyors romlása, amely a pénzügyi piacokat is megrázta. A múlt héten az euró árfolyama 400 forint fölé emelkedett, és bár a forint ideiglenesen vissza tudott korrigálni, tartósan nem tudott 400 forint alatt maradni. Az elmúlt napokban a forint még a 402 forintos szintet is túllépte, ami másfél éves mélypontot jelent.



A jegybanki lépések hatása
Virovácz Péter kiemelte, hogy a forint gyengüléséért részben a jegybanki intézkedések is felelősek. A piaci várakozások már a legutóbbi kamatdöntés előtt is a kamatcsökkentések irányába mutattak.

A Magyar Nemzeti Bank nemrégiben valóban csökkentette a kamatot, ami a piaci reakciókban is megmutatkozott. Az elemzők szerint a nemzetközi környezet kiszámíthatatlansága miatt a jegybank nyitva hagyta a kérdést, hogy szükség lehet-e további kamatcsökkentésekre.

Költségvetési problémák
Hornyák József figyelmeztetett arra, hogy a forint gyengülésében a költségvetés egyre romló állapota is jelentős szerepet játszik. A Magyar Nemzeti Bank hosszú hónapok során fokozatosan csökkentette a kamatokat, anélkül, hogy a gazdaság alapvető mutatói számottevően javultak volna.

A külkereskedelmi többlet magas szintje egyedüli védőernyőként szolgálhat a forint számára, azonban a gazdasági növekedés és a költségvetési deficit problémái aggasztóak.



A jövő kilátásai
A befektetők figyelme egyre inkább a csökkenő államadósság kérdésére irányul, mivel a költségvetési hiánycélok tavaly és idén is gyakran módosultak, és a deficit sokkal magasabb lett, mint azt korábban várták.

A jövőbeli kilátások tekintetében nem csak a közel-keleti helyzet, hanem a hazai gazdasági és költségvetési mutatók is meghatározóak lesznek.

Összességében elmondható, hogy a forint gyengülése komplex folyamat, amely számos tényező együttes hatásának eredményeként alakult ki. A piaci szereplők és elemzők folyamatosan figyelemmel kísérik a helyzetet, hogy a legjobb döntéseket hozhassák a jövőben.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés