Kezdőlap AKTUÁLIS Borzalmas hír jött a magyaroknak – erre készüljön mindenki 2025-től

Borzalmas hír jött a magyaroknak – erre készüljön mindenki 2025-től

Hirdetés

A magyar lakáspiac komoly drágulási hullám előtt állhat a következő években, köszönhetően annak, hogy új források jelenhetnek meg a piacon.

 

Hirdetés

Balogh László, az ingatlan.com szakértője az InfoRádió Aréna című műsorában nyilatkozott a nyugdíjcélú megtakarítások feltörésének lehetőségéről, amely a lakásvásárlás céljára fordítható.

A szakértő szerint ez a lépés akár 300 milliárd forintnyi extra forrást is hozhat a piacra, ami jelentős hatást gyakorolhat az ingatlanárak alakulására.

Drágulási hullám várható 2025-ben
Balogh László kifejtette, hogy bár az ingatlanpiac az elmúlt időszakban stagnálást mutatott, a kereslet élénkülése már most is megfigyelhető. 2025-re azonban a nyugdíjcélú megtakarítások feltörése miatt a piacon megjelenő extra források komoly drágulási hullámot idézhetnek elő.



Ez a keresletet fokozhatja, ami természetesen felhajtja majd az árakat is. A kínálat jelenlegi helyzete is aggodalomra adhat okot, hiszen a tavalyi évhez képest 4%-kal kevesebb lakóingatlan áll rendelkezésre a piacon, ami a kereslet felszívódásának jele – legalábbis középtávon.

„A plusz források és a megnövekedett kereslet természetszerűleg megdobják majd a lakások árait, és bár a drágulás már ebben az évben elkezdődött, az ütem még gyorsabb lehet a következő években” – mondta Balogh.

Az év elején az éves árnövekedés mindössze 1-2 százalékos volt, de július-augusztusra ez 6-7 százalékra emelkedett. Az új források megjelenése csak tovább növelheti ezt az ütemet, hiszen a piacra áramló 300 milliárd forint jelentős tétel a lakáspiaci forgalomhoz képest.

Stagnáló kínálat, élénkülő kereslet
Az eladó lakások száma minimálisan nőtt ugyan, de ez inkább stagnálásnak felel meg – magyarázta Balogh. A kínálat változatosan alakul, miközben a kereslet egyértelműen élénkül.

Augusztushoz képest 1,2%-kal nőtt az eladó lakások száma, ami Balogh szerint egyelőre nem jelentős változás, azonban a jövőbeli keresletnövekedés miatt a kínálat tovább szűkülhet, ami még inkább felhajthatja az árakat.

Adómentesség a lakáscélú nyugdíjpénztári felhasználásra
A Nemzetgazdasági Minisztérium a napokban bejelentette, hogy adómentesen lehet az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarításokat lakáscélra fordítani. Ez a bejelentés további ösztönzőt jelent a lakásvásárlásra, ami még nagyobb forrástömeget hozhat a piacra.



Balogh László szerint a háromszázmilliárd forint körüli extra forrás különösen jelentős, hiszen az éves lakáspiaci forgalom két-háromezer milliárd forintot tesz ki, így ez a tétel érezhető hatással lehet az árakra és a tranzakciók számának alakulására is.

A lakáspiaci szakértők szerint érdemes figyelemmel kísérni a következő hónapok fejleményeit, hiszen a piacon kialakuló trendek mind a vásárlók, mind az eladók számára fontos döntési tényezők lehetnek a következő években.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés