Kezdőlap AKTUÁLIS Közeledik a Kirk-hurrikán, ezekre a magyarországi megyékre RIASZTÁS van életben!!!

Közeledik a Kirk-hurrikán, ezekre a magyarországi megyékre RIASZTÁS van életben!!!

Hirdetés

Ma hajnalra a Kirk névre keresztelt hurrikán már ex-hurrikán kategóriába esett vissza, azonban így is jelentős hatással lesz Európa időjárására.

 

Hirdetés

A legfrissebb előrejelzések szerint Kirk szerdán délelőtt éri el a kontinens nyugati partjait, de hatása nem korlátozódik csak erre a területre. Az egész kontinensen jelentős időjárási változások várhatóak, különösen a frontzóna és a szélviharok következtében.

Kirk útja és hatásai

Jelenleg Kirk még az Atlanti-óceán felett mozog, és bár már nem minősül hurrikánnak, komoly figyelmet igényel. A HungaroMet meteorológiai szolgálat jelentése szerint szerda délelőtt Kirk eléri Európa partjait, és a legnagyobb széllökések akár 100-130 km/h sebességgel is érkezhetnek egyes területeken.

Az ex-hurrikán hatása nemcsak a partvidéken, hanem egész Európában érezhető lesz, hiszen a hullámzó frontja csütörtökre eléri Magyarországot is.



A front előtt az északnyugati régiókban várhatóan viharos erejű délies szelek alakulnak ki, és a hőmérséklet a sokéves átlag fölé emelkedik.

A meteorológiai szolgálat kiemelte, hogy ilyen hurrikántevékenységet októberben még sosem észleltek. Most Kirk mellett Leslie és Milton is aktív, utóbbi pedig csütörtökön éri el Florida partjait akár 2-es vagy 3-as erősségű hurrikánként.

Magyarországi előrejelzés

A Kirk által okozott frontzóna szerdán kelet felé vonul, és a Dunántúlon több helyen kisüt a nap a felhők mögött. Keleten és északkeleten eső és zivatarok is kialakulhatnak, de a legtöbb helyen csak kisebb mennyiségű csapadék várható. A front mögött szórványos záporok és zivatarok is lehetnek.

Az előrejelzés szerint sokfelé élénk, sőt helyenként erős délnyugati szél lesz tapasztalható. A nappali hőmérséklet 20-25 fok körül alakul, bár a csapadékosabb területeken ennél hűvösebb idő várható.

Figyelmeztetések és zivatarveszély



A HungaroMet több megyére is figyelmeztetést adott ki a közelgő időjárási front miatt. Holnapra Somogy, Baranya, Tolna és Bács-Kiskun vármegyékben első szintű, sárga riasztás van érvényben a várható zivatarok miatt.

Az érintett területeken heves esőzések, erős széllökések és akár villámtevékenység is előfordulhat, ezért fontos az óvatosság és az időjárás változásának figyelemmel követése.

A következő napokban érdemes felkészülni a változékony időjárásra, hiszen Kirk és a hozzá kapcsolódó frontzóna komoly hatást gyakorolhat Európa több régiójára, beleértve Magyarországot is.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés