Kezdőlap AKTUÁLIS Itt a feketeleves – Kiderült kik nem kapnak 13. havi nyugdíjat

Itt a feketeleves – Kiderült kik nem kapnak 13. havi nyugdíjat

Hirdetés

A 13. havi nyugdíjat Magyarországon 2021-ben vezették be újra, lépcsőzetes formában. Az első évben csak negyedhavi összeget kaptak a nyugdíjasok, azonban 2022-től már a teljes havi nyugdíjat fizették ki februárban, ami jelentős könnyebbséget jelentett a nyugdíjasok számára.

 

Hirdetés

Mikor érkezik a 13. havi nyugdíj?

A 13. havi nyugdíj mindig februárban kerül kifizetésre, és összege megegyezik a rendes havi nyugdíjjal. Ez azt jelenti, hogy az év második hónapjában a nyugdíjasok kétszer kapják meg az ellátásukat: egyszer a rendes nyugdíjat, másodszor pedig a 13. havi juttatást.

Ki jogosult a 13. havi nyugdíjra?



Fontos megjegyezni, hogy a 13. havi nyugdíj nem mindenki számára elérhető. A hatályos jogszabályok alapján csak azok jogosultak rá, akik a megelőző év december 31-ig nyugdíjba vonultak, és az új év januárjában is jogosultak a nyugdíjra.

Ez azt jelenti, hogy akik január 1-jén vagy azután vonulnak nyugdíjba, már nem részesülhetnek sem a 13. havi nyugdíjból, sem az év eleji nyugdíjemelésből.

Mikor érdemes nyugdíjba vonulni?

A nyugdíjszakértők gyakran javasolják, hogy a nyugdíjazást érdemes a következő évre halasztani. Ennek oka, hogy a valorizációs szorzók emelése hosszú távon több pénzbeli előnyt jelenthet, mint egy 13. havi nyugdíj vagy az évközi emelések.

A valorizációs szorzók növekedése ugyanis a megelőző év országos nettó átlagkeresetének növekedését követi, amely általában nagyobb, mint az infláció mértéke.

Mi a helyzet a visszamenőleges nyugdíjazással?



Bár a törvény lehetőséget biztosít a visszamenőleges nyugdíjazásra, ez csak kivételes esetekben javasolt, mivel ilyenkor az emelés és a 13. havi nyugdíj sem jár az illető számára.

A nyugdíjazás időzítése tehát kulcsfontosságú, hiszen akár több százezer forintos különbséget is jelenthet az évek során.

Kövess minket a Google Hírek-ben is!

Hirdetés