Kezdőlap AKTUÁLIS Fontos dolgokról döntött a Kormány: minden magyar embert érint, itt vannak a...

Fontos dolgokról döntött a Kormány: minden magyar embert érint, itt vannak a részletek

Hirdetés

A kormány geszti kihelyezett ülésének zárása után Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter tartott Kormányinfót, ahol több jelentős gazdasági és társadalmi intézkedésről számolt be.

Az egyik legfontosabb bejelentés az volt, hogy 2028 januárjáig a minimálbér 1000 euróra, azaz hozzávetőleg 400 ezer forintra emelkedik. Ez a lépés, amely a bérpolitikában komoly mérföldkőnek számít, részét képezi a kormány gazdasági növekedést támogató stratégiájának, melynek célja, hogy a magyar gazdaság évi 3–6%-os növekedést érjen el.

Hirdetés

Gulyás Gergely azzal kezdte a tájékoztatót, hogy a világgazdaság átalakulása új válaszokat követel meg, különösen a kereskedelmi háborúk és a gazdasági hidegháború kapcsán, amelyek elzárják Magyarországot a globális piacoktól. A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország exportvezérelt gazdasága szenved ezekben a körülményekben, ezért a kormány célja, hogy az ország kimaradjon ebből a gazdasági hidegháborúból, és inkább stabil növekedést biztosítson.

A cél az, hogy a magyar gazdaság évi 3 és 6 százalék közötti növekedést érjen el, és ezt konkrét programokkal kívánjuk támogatni” – mondta Gulyás.

A kormány három fő feladatot tűzött ki: a megfizethető lakhatás elősegítése, gyors béremelések megvalósítása, valamint a kis- és középvállalkozások növekedésének támogatása. Az emelkedő lakásárak miatt egyre nehezebbé válik a fiatalok számára az önálló lakhatás, ezért a kormány különböző intézkedéseket vezet be, hogy növelje a megfizethető lakások kínálatát, többek között kollégiumi férőhelyek bővítésével és lakásépítési projektek gyorsításával.



A béremelésekkel kapcsolatban a miniszter kiemelte, hogy a kormány szeretné, ha a munkaadók és a munkavállalók hosszú távú szerződéseket kötnének, amelyek stabilitást nyújtanak mindkét fél számára. Ennek egyik legfontosabb lépése a minimálbér emelése, amely a tervek szerint 2028-ra eléri az 1000 eurós, azaz 400 ezer forintos szintet.

Teljesen reálisnak tartjuk, hogy 2028 januárjára a minimálbér elérje az 1000 eurós szintet” – erősítette meg Gulyás Gergely.

A kis- és középvállalkozások (kkv-k) növekedése és fejlesztése szintén kiemelt prioritás. A következő két évben a kormány különböző ösztönző intézkedéseket vezet be, hogy segítse a kkv-kat a méretváltásban és a növekedésben. Ezek az intézkedések a költségvetési törvény részét képezik, amelynek részletes szabályait október végéig dolgozza ki a kormány.

Ezután jöttek a kérdések.

– Mi a véleménye arról, hogy a nyilvánosságra került Kehi-jelentésből az derült ki, hogy Magyar Péter túlárazott szerződéseket írta alá?

– Erre az érintettnek kell választ adnia, de jól mutatja azt az álszentséget, amivel ő a nyilvánosság előtt szerepel.

– Ahhoz mit szól, hogy a hétvégi, MTVA elé szervezett tüntetésen Magyar Péter Facebook-oldalán agresszióra biztatnak a kommentelők?

– A magyar belpolitikában Magyar Péter és a Tisza párt színrelépésével olyan agresszió jelent meg, ami korábban példátlan volt.

– Mit gondol arról, hogy Magyar Péter nem mond le a mentelmi jogáról?

– Magyar Péter azzal tudja felvenni a versenyt Gyurcsány Ferenccel, hogy minél több valótlanságot állít. Az a kérdés, hogy a lopást az Európai Parlament támogatja-e…



– Reálisnak tartják, hogy 2028 januárjára 1000 euró, vagyis 400 ezer forint legyen a minimálbér?

– Teljesen reálisnak tartjuk.

– A VI. kerületben teljes tiltás lett az Airbnb-lakásokkal kapcsolatban. Országos szinten opció valamilyen hasonló rendelet a Kormánynak?

– Nem döntött erről a Kormány. Többféle javaslat van előttünk, de még nem döntöttünk róla. Tulajdonjogi kérdések merülnek fel, a bevezetés időtartamával szemben pedig alkotmányossági kérdések merülnek fel. Nagyon megfontolt döntést kell hozni…

– Le kell mondania Orbán Balázsnak a kijelentése miatt?

– Részünkről le van zárva az ügy…



– Október 23-án mond valahol beszédet a miniszterelnök úr?

– Nem ismerem a miniszterelnök aznapi programját, de mindig szokott valahol beszédet mondani október 23-án. Időben tájékoztatást adunk majd erről.

– Vannak magyar állampolgárok, akik érintettek a Libanont ért támadásban?

– Minden Libanonban élő magyar állampolgárt kértünk, hogy hagyja el a térséget, valamint vegye fel a kapcsolatot a konzulátussal. Ha nem muszáj, ne tartózkodjanak most ott semmilyen indokkal…

– A leköszönő NATO-főtitkár szerint Ukrajnát úgy is fel kellene venni a NATO-ba, hogy a területén háború zajlik. Mi erről a véleménye?

– Neki nálam is jobban kell tudnia, hogy olyan országot nem lehet felvenni a NATO-ba, amelynek a területén jelenleg háború zajlik…

– Újabb zöld párti képviselő készít jelentést Magyarországról, aki szerint nem jogállam Magyarország. Mi erről a véleménye?

– Biztos vagyok benne, hogy magyargyűlölő képviselőt nem nehéz az Európai Parlamentben találni…

– Mától újra hazai kézben van a GYSEV irányítása. Milyen jelentősége van ennek?

– Komoly. Az osztrák vasúti közlekedésben is komoly szerepet tölt be egy olyan vállalat, amely nagy részben magyar állami kézben van.



– Mi a véleménye arra, hogy a Tisza párt képviselői Brüsszelben a rezsicsökkentés ellen szavaztak?

– Nem lep meg. Az ellenzéki képviselők hosszú évek óta nem a magyar emberek érdekeinek oldalán állnak soha.

– Matteo Salvinit hat évre akarják börtönbe zárni, amiért megvédte az olasz határokat. Mellette egy tüntetést szerveznek, ahová meghívták Orbán Viktort is. Elmegy rá?

– Úgy tudom, részt vesz rajta a miniszterelnök.



– Mit szól ahhoz, hogy Magyar Péter az 56-os zászlót használja saját címerként?

– Kevésbé fontos az én véleményem, de úgy tudom, az összes 56-os szervezet kikérte ezt magának.

A kormány gazdasági tervei ambiciózusak, és a minimálbér 400 ezer forintra való emelése egyértelműen központi eleme ennek a stratégiának. A cél az, hogy a béremelések révén javuljon a magyar munkavállalók életszínvonala, miközben a gazdasági növekedés fenntartható módon biztosított marad. A következő időszakban várhatóan több részlet is napvilágot lát a lakhatási kérdésekről és a kkv-k támogatási programjáról, amelyek mind fontos szerepet játszanak a kormány gazdasági terveiben.

Hirdetés