Kezdőlap AKTUÁLIS Ha te is kapsz ilyen gázszámlát, NE FIZESD BE! A teljes lakosság...

Ha te is kapsz ilyen gázszámlát, NE FIZESD BE! A teljes lakosság érintett!

Hirdetés

Az utóbbi időszakban újra felütötték fejüket az adathalász csalások, melyek során hamis online földgázszámla-értesítőket küldenek az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. ügyfeleinek.

 

Hirdetés

A gázszolgáltató figyelmeztetést adott ki: az ügyfeleknek különösen figyelmesen kell átnézniük a számlaértesítőket, különösen a küldő e-mail címét és a levél helyesírását, mivel ezekből sokszor már gyanítani lehet, hogy csalási kísérletről van szó.

Az adathalász csalások módszerei

A csalók az ügyfelek ijedtségére és sürgetésére építenek, gyakran azzal fenyegetnek, hogy ha nem történik meg a fizetés, kikapcsolják a szolgáltatást.

A megtévesztő e-mailek fizetési felszólítást tartalmaznak, és hamis linket adnak meg, amely a csalók weboldalára irányítja az áldozatot. Itt megpróbálják megszerezni az ügyfelek bankkártya-adatait.

Az MVM Next felhívja a figyelmet, hogy a csalók által küldött e-mailek gyakran magyartalan, rosszul megfogalmazott mondatokat tartalmaznak, vagy ékezet nélküli szöveget használnak. Emellett a számla összege és a fogyasztási adatok is eltérhetnek a valóstól, ami szintén gyanakvásra adhat okot.


Hogyan ismerjük fel a hamis értesítőket?

Az MVM Next hangsúlyozza, hogy a hivatalos földgázszámla-értesítők mindig az [email protected] címről érkeznek, és az e-mailben található fizetési link mindig a https://mvmnext.hu/foldgaz… formában kezdődik. A hivatalos értesítők tartalmazzák a szerződéses folyószámla és a számla számát, valamint az átutaláshoz szükséges adatokat.

Mit tegyünk, ha gyanús e-mailt kapunk?

Az MVM arra kéri ügyfeleit, hogy amennyiben gyanús e-mailt kapnak, haladéktalanul küldjék el az üzenetet az [email protected] címre, vagy hívják fel az MVM ügyfélszolgálatát a 474 9999-es telefonszámon. A gyanús e-mailek továbbítása segít a hatóságoknak a csalási kísérletek felderítésében.

Fontos kiemelni, hogy az MVM Next soha nem kér bankkártyaadatokat e-mailben vagy az online ügyfélszolgálati felületén. A fizetés mindig egy biztonságos banki felületre való átirányítást követően, például a CIB Bank oldalán történik.



  • Figyelmesen ellenőrizze az e-mail küldőjét! Ha az e-mail cím ismeretlen, vagy gyanús, ne kattintson a benne található linkekre.
  • Nézze meg a helyesírást! Az adathalász levelek gyakran tartalmaznak nyelvtani hibákat, magyartalan mondatokat.
  • Ellenőrizze a számla adatait! A hamis számlák összegei gyakran eltérnek a valóstól, és a fizetési link is hamis weboldalra mutat.

Az elővigyázatosság és a tudatosság a legfontosabb eszköz a csalók elleni küzdelemben. Ha valami gyanúsnak tűnik, ne fizessen és ne adja meg adatait – inkább vegye fel a kapcsolatot az MVM ügyfélszolgálatával!

Hirdetés