Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT – Megszólalt Karsai Dániel családja

MOST ÉRKEZETT – Megszólalt Karsai Dániel családja

Hirdetés

Karsai Dániel alkotmányjogász szombaton, 47 éves korában hunyt el, miután több mint három éven át küzdött az ALS nevű gyógyíthatatlan betegséggel.

 

Hirdetés

Élete utolsó heteiben, sőt, napjaiban is aktívan részt vett a közéletben, megszólalásaiban élesen bírálva a kormány politikáját és állást foglalva az életvégi döntésekhez való jog mellett.

Egyik utolsó Facebook-bejegyzésében Karsai reagált Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai főtanácsadója nyilatkozatára, amelyben Orbán a magyarok ’56-os forradalmi tanulságaira hivatkozva azt mondta, hogy Magyarország egy esetleges orosz támadás esetén valószínűleg nem követné az ukrán elnök, Volodimir Zelenszkij példáját. Orbán Balázs szerint a háborús védekezés „felelőtlenség” lenne.

Karsai Dániel nem hagyta szó nélkül a kijelentést. Utolsó posztjában így írt:

Gyáva népnek nincs hazája. Lehet, hogy elbuktuk a forradalmainkat, de ezek azok a pillanatok, amikre büszkék lehetünk – mert kiáltunk egy nemes eszméért, a szabadságért.



Karsai szerint aggasztó, hogy Orbán Balázsnak eszébe sem jutott, hogy Magyarország a NATO tagja, és hozzátette:

Ha fülig ér a córesz, a feltétel nélküli megadás előtt hívjuk már fel a NATO főtitkárát, hogy nem tud-e küldeni pár ezer drónt.

Méltósággal a szenvedés ellen

Karsai Dániel több mint három éve küzdött az ALS-sel, ami az izmok fokozatos leépülésével jár, miközben az érintett végig tudatánál marad.

A betegség okozta szenvedések és az életminőségének romlása miatt Karsai az eutanázia jogáért harcolt. Utolsó posztjaiban is az életvégi döntésekhez való jog mellett állt ki:

És jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni. Ez akár az életvégi döntésekhez való jog mottója is lehetne. Én nem szeretnék sem Putyin, sem a szenvedés szolgája lenni. Ha már a fájdalom ural mindent, méltósággal, emelt fővel, a sors szemébe nézve akarok eltávozni.

Karsai ezt követően azt is kijelentette, hogy a NER (Nemzeti Együttműködés Rendszere) nem engedi az eutanáziát, mert „ehhez is gyávák”.

Családja megrendülten búcsúzik

Karsai testvére, Karsai Péter a Blikk-nek nyilatkozva elmondta, hogy bár az ALS súlyosbodása miatt tudták, hogy Karsai Dani állapota romlani fog, mégis váratlanul érte őket a tragédia.

Ott lógott Damoklész kardja a fejünk felett, de erre a hirtelen állapotromlásra nem számítottunk” – mondta testvére. „Dani még az elmúlt hetekben is voltak egészen jó napjai, de az utolsó roham végül legyőzte.



A család szűk körű búcsúztatást tervez, hogy méltósággal vehessenek búcsút szeretett testvérüktől.

Az ALS és a kegyes halál kérdése

Karsai Dániel betegségén keresztül nyilvános vitát indított az eutanáziáról és a kegyes halál jogáról Magyarországon. Bár harca a törvényi szabályozás megváltoztatásáért nem hozott eredményt, sokakat elgondolkodtatott a gyógyíthatatlan betegek méltóságteljes életvégi döntéseinek fontosságáról.

Karsai Dániel emléke nemcsak szakmai munkásságában él tovább, hanem abban a bátorságban is, amellyel szembenézett a szenvedéssel és az igazságért vívott küzdelmekkel.

A tudasfaja.com legfrisebb tartalmai már a Google Hírekben is elérhetőek!

Hirdetés