Kezdőlap AKTUÁLIS Előkerült az utolsó interjú: ez volt Karsai Dániel üzenete

Előkerült az utolsó interjú: ez volt Karsai Dániel üzenete

Hirdetés

Szombat este, hosszú és hősies küzdelem után elhunyt Karsai Dániel alkotmányjogász, aki három évig harcolt az ALS (amiotrófiás laterálszklerózis) nevű gyógyíthatatlan betegséggel.

 

Hirdetés

A szomorú hírt testvére, Karsai Péter osztotta meg a közösségi médiában: „Dani ma este elment. Több mint három éven át hősiesen, méltósággal küzdött a legyőzhetetlen ellenséggel, az ALS-sel. Mindig velem, velünk leszel, Bro’.”

Az alkotmányjogász életét az ALS nevű betegség, amely az izmok fokozatos leépülését okozza, teljesen megváltoztatta. Mivel a betegség során az érintett mindvégig tudatánál marad, rendkívüli fizikai és érzelmi szenvedéseket okoz. Karsai nemcsak saját harcát vívta, hanem az eutanázia, vagyis a méltósággal történő halál jogáért is kiállt. Egyik utolsó Facebook-bejegyzésében az életvégi döntésekhez való jogért kampányolt: „És jobb szabadon meghalni, mint szolgaként élni. Ez akár az életvégi döntésekhez való jog mottója is lehetne.”

Karsai Dániel mindössze három héttel halála előtt adott interjút a Heti Naplónak, amely az egyik utolsó beszélgetése volt. A riportban őszintén és megrendítően mesélt az ALS-sel vívott küzdelméről, és arról, miért tartotta fontosnak az eutanázia jogának elismerését. Karsai az interjú során elmondta, hogy bár teste lassan feladja a harcot, ő szeretne méltósággal és saját döntései mentén távozni az élők sorából.



Karsai még halálát megelőző napokban is aktívan osztotta meg gondolatait politikai kérdésekről. Utolsó bejegyzésében kritikus hangvétellel reflektált a politikai helyzetre, és elutasította a szolgalelkűséget, akár politikai, akár személyes élethelyzetekben.

Orbán Balázs nertárs a miniszteNERelnök politikai főtanácsadója. Orbán nertárs vérbeli reálpolitikus. Ebben a minőségében a minap kifejtette, hogy ha Oroszország megtámadna minket, ő bizony egyből megadná magát. Mert az 56-os forradalomból is mi lett, ugyebár. Meg a magyar életeket mindenáron meg kell védeni.
Orbán nertárs véleménye elsőre megalapozottnak is tűnhet. A Vörös Hadsereg kicsit erősebbnek tűnik annál a pár huszárszázadnál, amit a magyar film- és Hadik-ipar fel tud mutatni. De…nem vagyunk véletlenül tagjai a NATO-nak? Ami, ha nem tévedek, egy katonai szövetség. Melynek tagjai kötelesek egymást megvédeni. Szóval, ha fülig ér a córesz, a feltétel nélküli megadás előtt hívjuk már fel a NATO főtitkárát, hogy nem tud-e küldeni pár ezer drónt. Nagyon aggasztó, hogy Orbán nertárs figyelmét ez a lehetőség elkerülte. Remélem, hogy akinek tanácsot ad, nem hallgat vakon rá.


Karsai Dániel nemcsak alkotmányjogászként, hanem emberi jogi aktivistaként is maradandó nyomot hagyott. Küzdelme az eutanázia jogának elismeréséért arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyíthatatlan betegeknek joguk van dönteni arról, hogyan távoznak el méltósággal. Halála után életművének és üzenetének emléke sokakban rezonál majd, akik szintén az emberi méltóságért és szabadságért küzdenek.

Karsai Dániel örökre emlékezetes marad bátorságáról, kitartásáról és az igazság iránti elkötelezettségéről.

Most érkezet a hír! Október 1-től nem lehet háziorvoshoz menni délután?
Rúzsa Magdi ritkán látott hármas ikrei – fotó
Karsai Dániel testvére megszólalt bátyja haláláról – Így teltek utolsó órái
Rossz hír jött a téli óraátállításról

Hirdetés