Kezdőlap AKTUÁLIS Most érkezet a hír! Október 1-től nem lehet háziorvoshoz menni délután?

Most érkezet a hír! Október 1-től nem lehet háziorvoshoz menni délután?

Hirdetés

Október 1-től Budapest is bekapcsolódik az új ügyeleti rendszerbe, ezzel az egész országban egységes lesz a sürgősségi és alapellátási ügyelet. Az új rendszer számos változást hoz, és felmerül a kérdés: hogyan alakul innentől a háziorvosi rendelési idő, valamint miként érhetjük el az ügyeletes orvosi segítséget? Íme a legfontosabb részletek!

 

Hirdetés

Miért volt szükség az új ügyeleti rendszerre?

A koronavírus-járvány rávilágított a korábbi ügyeleti rendszer hiányosságaira, ezért 2022 nyarán Pintér Sándor belügyminiszter utasítására egy új koncepció született. Az új rendszer célja az volt, hogy hatékonyabbá és egységesebbé tegye az országos ügyeleti ellátást, kiküszöbölve a megye-, kerület- és városhatárokból adódó problémákat. Az új modell a betegek lakhelyétől függetlenül biztosítja az orvosi ellátást, akár helyben, akár más településen, az elérhető legközelebbi ellátóhelyen.

Hogyan működik az új ügyeleti rendszer?

Október 1-től országszerte, így Budapesten is egy központi telefonszám (0-24órában elérhető lesz), a 1830-as ügyeleti szám áll a betegek rendelkezésére. Ezen a számon keresztül, egy menürendszert követve irányítószám alapján beazonosítható az adott területhez tartozó ügyeleti pont. A telefonhívásokat az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai kezelik, akik felmérik a beteg állapotát és a következő lehetőségeket kínálhatják:


  • Telefonos tanácsadás: Amennyiben a panaszok alapján nem szükséges közvetlen orvosi beavatkozás, a szakemberek telefonon adnak tanácsot.
  • Ellátóhelyre irányítás: A beteget a legközelebbi ügyeletes ellátóhelyre irányítják.
  • Ügyeletes orvos kiküldése: Súlyosabb esetben házhoz is küldhetnek orvost.
  • Mentőautó riasztása: Sürgős, életveszélyes esetekben mentőt küldenek.

Az új rendszer tehát egyszerűbbé és gyorsabbá teszi az orvosi segítség elérését, az ország minden pontján.Az ügyeleti gyermekellátás szintén a 1830-as központi számon keresztül érhető el – október 1-től az egész országban -, és a hívásfogadó tudja megmondani, hogy adott helyzetben mi a legjobb megoldás, például a három speciális budapesti gyermekellátóhely közül melyik van legközelebb.

Mikor van szükség ügyeletre és mikor mentőre?

Az ügyeleti rendszer az akut, nem életveszélyes panaszok kezelésére szolgál, például olyan esetekben, amikor a beteg állapota nem várhat a következő háziorvosi rendelésig. Ilyenek lehetnek:

  • Magas láz, amit nem lehet csillapítani vény nélküli gyógyszerekkel,
  • Hirtelen fellépő fájdalmak, görcsök,
  • Bizonytalan hasi vagy mellkasi panaszok,
  • Krónikus betegségek akut tünetei.

A mentőszolgálatot (112-es segélyhívó szám) akkor kell értesíteni, ha a helyzet életveszélyes, például:

  • Erős mellkasi fájdalom,
  • Nehézlégzés,
  • Eszméletvesztés.



Mi lesz a délutáni háziorvosi rendelési idővel?

Az új ügyeleti rendszer bevezetésével sokan kíváncsiak arra, hogyan alakul majd a háziorvosok rendelési ideje. Budapesten 15 helyszínen működnek majd ügyeleti pontok, valamint három speciális gyermekellátó központ (Heim Pál Gyermekkórház, Szent János Kórház, Révész utcai rendelő) is várja a betegeket. A fővárosban ezen kívül 14 mobil ügyeleti egység is rendelkezésre áll, amelyek szükség esetén házhoz is kimennek.

A délutáni háziorvosi rendelési idő a következőképpen alakul:

  • Hétköznap délután 4 órától este 10 óráig,
  • Hétvégén és ünnepnapokon reggel 8 és délután 2 óra között.

Ezután az ügyeletet a mentők biztosítják, akik mellett tapasztalt ápolók, mentőtisztek is részt vesznek a betegellátásban.

Az új rendszer előnyei

Az új rendszer egyik legnagyobb előnye, hogy megszűnnek a területi korlátok: bárhol tartózkodik is a beteg, a hozzá legközelebb eső ellátóhelyen kaphat segítséget, függetlenül a lakcímétől. Emellett a központi telefonszám bevezetése egyszerűbbé teszi a betegirányítást, és gyorsabbá a szükséges ellátás biztosítását.



Az új országos ügyeleti rendszer október 1-től Budapesttel is kiegészül, ezzel még egységesebbé válik az ellátás. Az új rendszer célja, hogy mindenki időben és a lehető legközelebbi helyen kaphassa meg a szükséges orvosi segítséget. Az átalakítás hosszú távon jelentős előnyökkel járhat a betegek számára, hiszen gyorsabb, egyszerűbb és rugalmasabb hozzáférést biztosít az orvosi ellátáshoz.


Rúzsa Magdi ritkán látott hármas ikrei – fotó
Rossz hír jött a téli óraátállításról
Karsai Dániel testvére megszólalt bátyja haláláról – Így teltek utolsó órái
Peter Šrámek mindenkit levett a lábáról Miley Cyrusként, óriásit énekelt – A zsűri állva tapsolt
Add ezt a nokedlihez és mennyeien finom lesz, mindenki téged dicsér majd!

Hirdetés