Kezdőlap AKTUÁLIS Rossz hír jött a téli óraátállításról

Rossz hír jött a téli óraátállításról

Hirdetés

Az ősz végén, általában október utolsó hétvégéjén kerül sor a téli óraátállításra, amikor az órákat egy órával visszaállítjuk. Sokan örömmel fogadják, hiszen ez az egy órával több alvást jelent a hajnali világosabb időszakban. Azonban a látszólag apró változás az órában komolyabb hatással lehet a szervezetre, mint gondolnánk. Noha az alvásra gyakorolt hatásai kevésbé drasztikusak, mint a tavaszi óraátállítás során, a téli időszakban is számos egészségügyi következménnyel kell számolnunk.

 

Hirdetés

1. Alvásminőség és a cirkadián ritmus felborulása

A téli óraátállítás során egy extra órát kapunk az alvásra, ami elsőre pozitívnak tűnik. Azonban a szervezet belső órája, más néven cirkadián ritmusa, nem alkalmazkodik azonnal a megváltozott időhöz. Azok számára, akik megszokták a korai kelést, ez a változás álmatlanságot, alvászavarokat vagy hirtelen fáradtságot eredményezhet. Az alvásminőségre való hatás általában rövid távú, de egyes embereknél a természetes bioritmus felborulása akár hetekig is elhúzódhat.

2. A hangulatra gyakorolt negatív hatások

A téli óraátállítás egybeesik a nappalok rövidülésével, ami különösen az északi országokban okoz kihívást. A kevesebb napfény szezonális affektív zavarokat (SAD) okozhat, melyet a hangulat hirtelen romlása, szorongás és energiahiány jellemez. Ez a jelenség a melatonin- és szerotoninszint változásával függ össze, amelyek az alvás és a hangulat szabályozásában játszanak szerepet. Az óraátállítás tehát hozzájárulhat a téli depresszió kialakulásához.


3. Szív- és keringési problémák kockázata

Bár a téli óraátállítás kevesebb közvetlen alvásveszteséggel jár, mint a tavaszi, a bioritmus felborulása még így is növelheti a stresszt. Tanulmányok kimutatták, hogy az óraátállítás időszakában megnő a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata, ideértve a szívrohamokat és más kardiovaszkuláris eseményeket. Ez a kockázat főként azoknál az embereknél emelkedik, akik már amúgy is hajlamosak szívbetegségekre, így számukra különösen fontos az óvintézkedések megtétele.

4. Az immunrendszer gyengülése

Az alvásminőség csökkenése és a bioritmus felborulása hatással lehet az immunrendszer működésére is. A nem megfelelő pihenés gyengítheti a szervezet védekezőképességét, különösen az őszi-téli időszakban, amikor a megfázás és az influenza gyakorisága nő. Az immunrendszer gyengülése mellett a fertőzésekkel szembeni ellenálló képesség is csökkenhet, ami tovább növeli a betegségek kialakulásának kockázatát.


5. Anyagcsere és étvágy változások

Az óraátállítás a hormonháztartásra és az étvágyra is hatással lehet. Egyeseknél fokozódhat az éhségérzet, míg másoknál éppen az ellenkezője történik: étvágytalanságot tapasztalhatnak. Az anyagcsere változásai is jelentkezhetnek, ami bizonyos embereknél súlygyarapodáshoz vezethet. Az alvás és a hormonok egyensúlya közvetlen kapcsolatban áll a szervezet metabolizmusával, így ezek felborulása az egészséges testsúly megtartását is megnehezítheti.

Annak érdekében, hogy az óraátállítás hatásait minimalizáljuk, érdemes néhány óvintézkedést tenni. Íme néhány hasznos tipp:

  • Fokozatos átállás: Próbáljunk meg az óraátállítást megelőző napokban korábban lefeküdni, hogy a szervezet fokozatosan alkalmazkodhasson az új időhöz.
  • Természetes fény: A napfény különösen fontos a cirkadián ritmus szabályozásában, ezért ha tehetjük, töltsünk több időt a szabadban, különösen reggel, hogy segítsük a szervezetünk alkalmazkodását.
  • Rendszeres alvásidő: Próbáljuk meg ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni, még hétvégén is, hogy az alvásunk szabályos és pihentető maradjon.
  • Testmozgás: A napközbeni mozgás segíthet a fáradtság leküzdésében és a hangulatunk javításában, különösen a téli időszakban, amikor a napfény mennyisége csökken.




A téli óraátállítás bár látszólag kisebb mértékben terheli meg a szervezetet, mint a tavaszi, mégis számos egészségügyi kihívást tartogat. Az alvászavaroktól a szezonális depresszión át egészen a szív- és érrendszeri problémákig terjedhetnek azok a hatások, amelyekkel érdemes foglalkozni. A fentebb felsorolt tippek segíthetnek abban, hogy a test és a lélek könnyebben átvészelje ezt az időszakot, és hogy az óraátállítással járó negatív következményeket minimálisra csökkentsük.

Karsai Dániel testvére megszólalt bátyja haláláról – Így teltek utolsó órái

Peter Šrámek mindenkit levett a lábáról Miley Cyrusként, óriásit énekelt – A zsűri állva tapsolt

Ezt kell megtenned év végéig a csillagjegyed szerint, hogy beteljesítsd a sorsod

Cigányasszony üzenete októberre – Mi a csillagjegyed? Jobb ha tudsz erről!

Óraátállítás 2024. október – Itt a bejelentés, minden megváltozik!

Hirdetés