Kezdőlap AKTUÁLIS Karsai Dániel testvére megszólalt bátyja haláláról – Így teltek utolsó órái

Karsai Dániel testvére megszólalt bátyja haláláról – Így teltek utolsó órái

Hirdetés

Karsai Dániel, a 47 éves alkotmányjogász, gyógyíthatatlan genetikai betegségben hunyt el. Dániel neve az utóbbi két évben összefonódott a jogaiért küzdő emberek harcával, akinek az utolsó napjait a méltóság és a döntés szabadsága jellemezte.

 

Hirdetés

Testvére, Karsai Péter mindvégig Dániel mellett állt a küzdelemben, akár a bíróságokról, akár a betegágyról volt szó. A Blikknek elmondta, hogyan teltek az utolsó napok, az utolsó órák.

– Hónapok óta tudtuk, hogy Damoklész kardja már ott lebeg a fejünk felett – mondta a gyászoló testvér.

Mégis olyan szempontból váratlanul ért a tragédia, hogy erre a hirtelen állapotromlásra nem számítottunk. Daninak még az elmúlt hetekben is voltak egészen jó napjai, ám az utolsó roham végül legyőzte.

Az ALS nevű betegség a végső stádiumban már a tüdőt támadja, ahogy az Dániel esetében is volt. Szombaton este hirtelen úgy éreztek, hogy elfogyott a levegő, alig tudott lélegzetet venni.

Nem vagyok orvos, de úgy láttam, hogy a mentők és a kórházi dolgozók is mindent megtettek érte, amit lehetett. Megmenteni azonban már nem tudták

– mondta Péter.



Dániel küzdelme a jogaiért nemcsak személyes, hanem társadalmi szempontból is fontos volt. Szeptember elején az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította fellebbezését, amelyben azt kérte, hogy a magyar kormány engedélyezze számára az aktív eutanáziát. Dániel mindvégig azzal a céllal harcolt, hogy a döntés joga a saját kezében maradjon, ezzel is hangsúlyozva az emberi méltóság fontosságát a legnehezebb helyzetekben is.

A bírósági határozat következtében Dániel számára egyértelművé vált, hogy a betegsége végleg meg fogja bénítani. Halála szomorú emlékeztetője annak, hogy a társadalom milyen kihívásokkal néz szembe az élet végső szakaszában.

A család a temetés részleteiről egyelőre nem szeretne beszélni, de már eldöntötték, hogy szűk körben búcsúznak Dánieltől. Péter kifejezte, hogy az elmúlt hetekben Dániel küzdelme és bátorsága mindannyiuk számára inspiráló volt. Az elhunyt alkotmányjogász emléke nemcsak családjában, hanem az egész országban tovább él, hiszen a jogaiért folytatott harca sokak számára példaértékű.



Karsai Dániel nemcsak szakmai tudásával és elkötelezettségével, hanem az emberi jogokért vívott harcával is emlékezetessé vált. Az ő története rávilágít arra, hogy a jogok, a méltóság és az emberi élet végső szakaszának megéléséért folytatott küzdelem mennyire fontos a társadalom számára. Halála után az a cél, hogy Dániel örökségét továbbvigyük, és a jogaiért folytatott harcát ne felejtsük el.

Az ő története emlékeztet minket arra, hogy az élet minden pillanata értékes, és hogy mindenkinek joga van a méltósághoz, akár a legnehezebb körülmények között is. A búcsú, amelyet a család a közeljövőben tart, nemcsak Dániel emlékének szól, hanem minden emberi jogért küzdőnek is, akik hasonló helyzetben harcolnak a saját életükért és jogaikért.

Peter Šrámek mindenkit levett a lábáról Miley Cyrusként, óriásit énekelt – A zsűri állva tapsolt

Napi horoszkóp szeptember 29. -A mai nap nem várt fordulatot hoz!

Dráma a TV2 stúdiójában: ők a Sztárban sztár All Stars újabb kiesői

Ezt kell megtenned év végéig a csillagjegyed szerint, hogy beteljesítsd a sorsod

Hirdetés