Kezdőlap AKTUÁLIS Gyászol az ország – Elhunyt Karsai Dániel! Nyugodj békében!

Gyászol az ország – Elhunyt Karsai Dániel! Nyugodj békében!

Hirdetés

Folyamatosan érkeznek a részvétnyilvánító üzenetek a közösségi oldalakon Karsai Dániel alkotmányjogász halála kapcsán.

 

Hirdetés

A közéleti szereplők és szervezetek, köztük a Párbeszéd, a Momentum, a TISZA Párt és a Nép Pártján már mind kifejezték sajnálatukat és tiszteletüket, de hírességek, civilek is elbúcsúztak az eutanázia elleni küzdelem ikonikus alakjától.

Politikai szervezetek részvétnyilvánításai

A Párbeszéd–Zöldek az elsők között búcsúztak, kiemelve Karsai Dániel rendkívüli küzdelmét: „Bár küzdelme szombat este véget ért, az ügyet, amellyel megannyi sorstársát bátorította, viszik tovább.”

A párt megható üzenete egyértelművé tette, hogy Karsai küzdelmét mások fogják továbbvinni, akik inspirációt merítettek a jogász kitartásából.

A Momentum a részvétet szavak nélkül, egy gyertya képével fejezte ki. Rózsa András, a párt politikusa külön bejegyzést szentelt Karsai emlékének, emlékeztetve arra, hogy Karsai életének utolsó szakasza lehetett volna könnyebb is.

A Momentum tavaly decemberben közösen nyújtott be népszavazási kérdéseket Karsai Dániellel és testvérével az eutanázia ügyében, de ezeket a Nemzeti Választási Iroda elutasította.

A Demokratikus Koalíció (DK) is megemlékezett Karsairól: „Elmondani nem lehet, mennyi mindent tanultunk tőled. Nyugodj békében, Dani!”

A TISZA Párt barcsi csoportja Karsait „hatalmas harcosnak és hazafinak” nevezte, hozzátéve, hogy mindannyian szegényebbek lettünk nélküle.

Jakab Péter személyes búcsúja




Jakab Péter, a Nép Pártján elnöke személyes hangvételű bejegyzésben emlékezett Karsaira. Felidézte, amikor az alkotmányjogász márciusban előterjesztette eutanáziával kapcsolatos javaslatát az Igazságügyi Bizottság ülésén, és azt mondta:

„Őszintén szólva, én nem venném a bátorságot ahhoz, hogy jogi kérdésekben vitába bocsátkozzak doktor úrral, mert egészen biztos vagyok benne, hogy ön győzne.” Bár a javaslatot végül nem szavazták meg, Jakab szerint Karsai morális győzelmet aratott.

A civil társadalom emlékezése

A civilek körében is sokan búcsúztak Karsaitól. Dunai Ede író barátjaként és szurkolótársaként emlékezett rá, felidézve egy korábbi Vasas-meccsen történt találkozásukat.

Megosztott egy közös fotót is Karsairól, direkt nem fekete-fehérben, hanem piros-kékben, utalva ezzel Karsai Vasas-szurkolói elkötelezettségére.

Veiszer Alinda újságíró szintén hősiesnek nevezte Karsai küzdelmét, és reményét fejezte ki, hogy halála után is folytatódik az eutanázia ügyének tárgyalása. Hangsúlyozta, hogy minden embernek joga van dönteni arról, hogyan éljen, kivel éljen, és arról is, hogy mikor és hogyan ér véget az élete.



Balavány György író-újságíró szerint Karsai valójában győzött: „Az ágyába ragadva, mozgásképtelenül is szabadabb maradt, mint azok, akik az emberi élet méltósága ellen küzdenek.” Karsait olyan emberként jellemezte, „akire nem méltó a világ”.

Karsai halálára nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is felfigyeltek. Kim Lane Scheppele, a Princeton Egyetem professzora az X közösségi platformon búcsúzott tőle, kiemelve, hogy Karsai emléke erőt ad a további küzdelemhez az emberi jogok biztosításáért.

Sváby András, a Heti Napló műsorvezetője is megemlékezett Karsairól, jelezve, hogy a vasárnapi adásban külön blokkot szentelnek a jogásznak.

Karsai Dániel 47 évesen hunyt el, jogászként és életjogi aktivistaként jelentős szerepet játszott az eutanázia elleni küzdelemben.



Emlékét és munkásságát számos politikai és civil szereplő őrzi tovább, akik elismerik, hogy bár jogilag alulmaradhatott, erkölcsileg és emberileg győztesként távozott.

Hirdetés