Kezdőlap AKTUÁLIS Ha te is diktálod a gázt vagy a villanyt, MOST NAGYON FIGYELJ,...

Ha te is diktálod a gázt vagy a villanyt, MOST NAGYON FIGYELJ, rengeteg ember elköveti ezt a hibát

Hirdetés

Az otthoni rezsiköltségek nyomon követése érdekében a háztartások egyre nagyobb figyelmet fordítanak a gáz– és villanyfogyasztás rendszeres rögzítésére.

 

Hirdetés

Azonban a mérőórák diktálásakor könnyen hibákat követhetünk el, amelyek később kellemetlenségeket, akár anyagi veszteségeket is okozhatnak. Az alábbiakban összefoglaljuk, melyek a leggyakoribb tévedések és hogyan kerülhetjük el őket.

1. Rossz érték leolvasása

Az egyik leggyakoribb hiba, ha véletlenül rossz számot olvasunk le a mérőóráról. Gáz- és villanyórák esetében sokszor nehéz pontosan értelmezni az értékeket, főleg ha több kijelző vagy számjegy is van a készüléken.

A gázórák esetében például csak a számlap bal oldalán lévő fekete számokat kell rögzíteni, míg a piros számok a tizedesjegyeket jelzik, amelyeket nem szükséges megadni. A villanyórák esetén pedig a különböző tarifákat (például nappali és éjszakai) külön kell leolvasni. A téves leolvasás torzíthatja a számlát, ami utólagos korrekciókat von maga után.



2. Időpont tévesztése

A szolgáltatók általában meghatározott időszakokban várják a mérőóra állásának rögzítését. Ha valaki késve vagy korábban diktál, az eltérő időszakra vonatkozó értékeket eredményezhet. Ez különösen fontos akkor, ha valaki havi elszámolásban van, mert ilyenkor egyetlen pontatlan leolvasás is jelentős eltéréseket eredményezhet az elszámolt és a tényleges fogyasztás között.

3. Automatikus becslésre hagyatkozás

Bár a szolgáltatók sokszor becsült adatokat is használnak, ez gyakran pontatlan lehet. Azok, akik hosszú ideig nem diktálnak, automatikusan becsült fogyasztást kapnak a számláikon.

Az ilyen becslés sokszor eltérhet a tényleges fogyasztástól, így érdemes rendszeresen leolvasni és diktálni az adatokat. Különösen fontos ez a változó fogyasztású időszakokban (például téli fűtési szezon vagy nyári légkondicionálás).



4. Mérőóra hibájának figyelmen kívül hagyása

Egy másik elkövethető hiba, ha nem vesszük észre, hogy a mérőóra meghibásodott. Az óra eltéréseket mutathat, vagy akár teljesen megállhat, ami torz adatokat eredményez. Ha gyanítjuk, hogy a mérőóra hibásan működik, azonnal jelezni kell a szolgáltatónak, mert így elkerülhetőek az indokolatlanul magas vagy alacsony számlák, és biztosítható a pontos elszámolás.

5. Nem megfelelő diktálási mód választása

Manapság többféle lehetőség áll rendelkezésre az adatok megadására – telefon, online felület, mobilalkalmazás. Gyakran előfordul, hogy valaki rossz csatornán vagy formátumban küldi el az adatokat, ami miatt a szolgáltató nem tudja feldolgozni azokat. Mindig érdemes megbizonyosodni arról, hogy a választott diktálási módszer megfelel-e a szolgáltató elvárásainak, és pontosan követni a lépéseket az adatok rögzítéséhez.

6. Nem megfelelő felhasználói azonosító használata

Az online vagy telefonos diktáláskor különösen fontos, hogy a helyes azonosítót adjuk meg. Ha hibás felhasználói azonosítót használunk, előfordulhat, hogy az adatokat nem a saját fogyasztásunkhoz rögzítik. Ez a számlázásban is komoly problémákat okozhat, hiszen más háztartás fogyasztása kerülhet a mi számlánkra.

 




Összegzés: Hogyan kerülhetjük el a hibákat?

A gáz- és villanyóra diktálásakor a legfontosabb, hogy figyelmesen és pontosan olvassuk le az adatokat, a megfelelő időpontban rögzítsük őket, és a kijelölt csatornán küldjük el azokat.

Érdemes rendszeresen ellenőrizni a számlák pontosságát, valamint figyelni a mérőóra működésére. Ha bármilyen gyanús eltérést tapasztalunk, azonnal jelezzük a szolgáltatónak. Az odafigyeléssel elkerülhetjük a kellemetlen meglepetéseket és biztosíthatjuk a pontos elszámolást.

Nagy változás a Szép-kártyáknál – Minden kártyatulajdonos érintett!

Fontos bejelentés jött a nyugdíjasoknak – erre sokan nem számítottak

Életbe lép a Tesconál – Ha neked is van Clubkártyád, készülj fel, csak így használhatod

Hirdetés