Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy változás a Szép-kártyáknál – Minden kártyatulajdonos érintett!

Nagy változás a Szép-kártyáknál – Minden kártyatulajdonos érintett!

Hirdetés

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter két jelentős javaslatot terjesztett elő a Magyar Bankszövetség képviselőivel folytatott egyeztetés során – írja az Economx.

 

Hirdetés

Az egyik javaslat a SZÉP-kártya használatának digitalizálására irányul, míg a másik az adómentes borravaló rendszerének bevezetését célozza meg.

SZÉP-kártya mobilos fizetéssel: a kártya digitalizálása

A miniszter javaslata szerint a Széchenyi Pihenőkártya (SZÉP-kártya) használatát jelentősen megkönnyítené, ha a mobiltelefonos fizetés technikai feltételeit is megteremtenék. A Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján jelenleg körülbelül 100 milliárd forint felhasználható forrás áll rendelkezésre a SZÉP-kártyákon, amelynek maradéktalan elköltése érdekében szükség van a kártya használatának modernizálására.



A digitalizálással a SZÉP-kártyákat mobiltelefonokkal is lehetne használni, ami nagyban egyszerűsítené a fizetést. Néhány bank már kínálja az érintésmentes fizetési lehetőséget a SZÉP-kártyák esetében, míg mások még vizsgálják annak bevezetését.

A K&H Bank adatai szerint a SZÉP-kártyás költések növekedtek ugyan 2023 nyarán, de továbbra is nő az egyenlegük, így a további ösztönzők bevezetése indokolt.

Adómentes borravaló: Új “TIP” funkció a terminálokon



A másik fontos javaslat az adómentes borravaló bevezetésére vonatkozik. Ehhez szintén technikai fejlesztések szükségesek, hiszen a POS-terminálokon egy külön „TIP” funkciót kell kialakítani.

Ezzel különválna a fogyasztás ellenértéke, amelyet a vállalkozás kap meg, és a borravaló, amely közvetlenül a felszolgáló számlájára kerülne. Ez az újítás jelentős változást hozna a vendéglátóiparban, mivel a borravaló adómentes lenne, és átláthatóbbá válna annak elosztása.

Az újítások hatása

A javasolt változások mindkét területen – a SZÉP-kártya mobilos használata és az adómentes borravaló rendszere – jelentősen könnyíthetnék a mindennapi fizetéseket, és várhatóan pozitív fogadtatásra találnak a lakosság körében.



A SZÉP-kártya modernizációjával az állam arra ösztönözné a kártyabirtokosokat, hogy hatékonyabban használják fel a rendelkezésre álló forrásokat, míg az új borravaló rendszer növelné a felszolgálók jövedelmének átláthatóságát és egyszerűbbé tenné a vendéglátásban dolgozók munkáját.

A kezdeményezések tovább erősíthetik a digitális fizetési megoldások térnyerését Magyarországon, miközben a vendéglátóiparban dolgozók számára is kedvezőbb feltételeket teremthetnek.

Hirdetés