Kezdőlap AKTUÁLIS MOST jött a hír: Ha téged is hívnak ők, azonnal tedd le...

MOST jött a hír: Ha téged is hívnak ők, azonnal tedd le a telefont!

Hirdetés

Az utóbbi időszakban egyre több csalási kísérletre derül fény, ahol csalók titkos műveletre hivatkozva próbálják meg az emberek pénzét megszerezni – figyelmeztetett az OTP Bank.

 

Hirdetés

A pénzintézet egy Facebook-bejegyzésben osztott meg hasznos tanácsokat, hogy segítsen megelőzni az ilyen csalások áldozatává válást.

Hogyan működik a csalás?

A csalók telefonon vagy üzenetben keresik meg áldozataikat, és arra hivatkoznak, hogy sürgős, titkos pénzügyi művelet miatt azonnal biztonságos számlára kellene utalniuk pénzüket.

A megtévesztő hívások során azt állítják, hogy a bank kérte a titkos műveletet, ami „biztonsági okokból” elengedhetetlen.



Az OTP Bank arra figyelmeztet, hogy soha ne utaljunk pénzt ismeretlen számlára, még akkor sem, ha azt állítják, hogy a művelet a mi érdekünkben történik. A csalók gyakran „biztonsági számlára” kérik az átutalást, amely valójában egy általuk létrehozott, hamis számla.

Mire figyeljünk?

Az OTP Bank hangsúlyozza: ha valaki telefonon keres, és titkos műveletre hivatkozik, azonnal szakítsuk meg a hívást vagy töröljük az üzenetet. Soha ne hajtsunk végre ilyen utasításokat anélkül, hogy alaposan ellenőriznénk azokat.

A csalók gyakran megpróbálnak azzal is manipulálni, hogy arra kérik áldozataikat, ne szóljanak senkinek, még családtagjaiknak se, a „műveletről”. Ez különösen gyanús, és fontos jelzés lehet arra, hogy csalási kísérlettel van dolgunk.

Mit tehetünk?

  • Ne utaljunk pénzt ismeretlen számlára.
  • Ne adjunk meg személyes adatokat ismeretlen hívások során.
  • Gyanús hívás esetén értesítsük a bankot és a hatóságokat.
  • Tájékoztassuk idősebb hozzátartozóinkat a csalás veszélyeiről, hiszen ők gyakran célpontjai az ilyen típusú bűncselekményeknek.


Az OTP Bank felhívása különösen fontos, mivel az ilyen típusú csalások egyre gyakoribbak, és sok áldozat kerül kiszolgáltatott helyzetbe, amikor személyes pénzügyi adatait veszély fenyegeti.

Legyünk óvatosak, és soha ne dőljünk be a titkos műveletekre hivatkozó hívásoknak!

Hirdetés