Kezdőlap OTTHON HÁZI PRAKTIKÁK 11 növény, amit kötelező megmetszeni ősszel

11 növény, amit kötelező megmetszeni ősszel

Hirdetés

Az őszi kertgondozás egyik fontos része a növények metszése. Ez a feladat nemcsak esztétikai szempontból fontos, hanem az egészséges növekedés és a következő szezon sikeres indítása érdekében is szükséges.

 

Hirdetés

Az őszi metszés segít eltávolítani a sérült, elhalt részeket, elősegíti a levegő- és fényáramlást, és felkészíti a növényeket a hidegebb időjárásra.

Azonban nem minden növény igényel őszi metszést. Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy mely növényeket kell ősszel megmetszeni, és hogyan érdemes hozzáfogni.

1. Díszcserjék

Sok díszcserje igényli az őszi metszést, különösen azok, amelyek a szezon folyamán elnyújtott, kusza ágrendszert fejlesztenek ki. Ezek a növények a metszés után egészségesebb formát vesznek fel, és tavasszal erőteljesebben hajtanak.


  • Orgona: Az elvirágzott orgonákat érdemes visszametszeni, hogy megőrizzük a bokor kompakt formáját, és elkerüljük a túlzott elburjánzást.
  • Tarka vesszejű som: Az élénk színű vesszők új, erős hajtásokat hoznak, ha ősszel visszavágjuk őket.
  • Hóbogyó (Symphoricarpos): Az őszi metszéssel a növény formáját és egészségét őrizhetjük meg.

2. Rózsák

A rózsák esetében az őszi metszés azért fontos, hogy a növények megerősödjenek és felkészüljenek a télre. Az őszi rózsametszés során el kell távolítani az elhalt, sérült ágakat és a virágokat, amelyeket már nem akarunk meghagyni a következő szezonra.


  • Tea hibridek: A teahibrideket, floribunda és grandiflora rózsákat ősszel metsszük vissza kb. egyharmadára. Ezzel megakadályozzuk, hogy a növény túlságosan megnőjön, és elősegítjük a következő évi virágzást.
  • Vadrózsák: A természetesebb megjelenésű vadrózsák esetében elég csak a sérült vagy túl sűrű ágakat eltávolítani.

3. Gyümölcsfák

Bár a legtöbb gyümölcsfa metszése inkább tavaszi feladat, néhány fajtánál az őszi metszés is fontos lehet, különösen akkor, ha beteg, elhalt vagy túl sűrű ágakat szeretnénk eltávolítani.

  • Alma- és körtefák: A fiatal alma- és körtefáknál az őszi metszés segít az erős vázágak kialakításában. Az idősebb fáknál az elhalt, beteg ágak eltávolítása a legfontosabb.
  • Szilvafa: Az elhalt és beteg részek eltávolítása javítja a szilvafa általános egészségét, és segít megelőzni a kártevők megjelenését.

4. Bogyós gyümölcsök

Az őszi metszés különösen fontos a bogyós növények esetében, mivel ezek általában az előző évi hajtásokon hozzák termésüket.


  • Málna: A nyári termésű málnáknál az őszi metszés során eltávolítjuk az elöregedett vesszőket, hogy helyet adjunk az új hajtásoknak, amelyek tavasszal hoznak termést.
  • Ribizli és egres: Ezeknél a növényeknél ősszel érdemes a régi, elöregedett ágakat visszavágni, hogy a fiatalabb hajtások több fényt és tápanyagot kapjanak.

5. Évelők és fűszernövények

Sok évelő és fűszernövény is meghálálja az őszi metszést, hiszen ezzel elősegítjük az egészséges növekedést és felkészítjük őket a télre.

  • Levendula: A levendulát enyhén visszavágva megőrizzük a kompakt formáját és elősegítjük az új hajtások megjelenését.
  • Szalvia és oregánó: Ezeket a fűszernövényeket is érdemes visszavágni, hogy ne terjedjenek túl, és az új hajtások tavasszal erőteljesebben növekedjenek.

6. Fák és cserjék metszésének általános szabályai ősszel

  • Elhalt és beteg ágak: Minden növénynél fontos eltávolítani az elhalt és beteg részeket, hogy megelőzzük a fertőzések és kártevők megtelepedését.
  • Túl sűrű növényzet: A sűrűn növő ágakat érdemes visszavágni, hogy több fény és levegő jusson a növény közepébe, ezzel csökkentve a betegségek kialakulásának esélyét.
  • Ne metsszünk túl drasztikusan: Az őszi metszés során vigyázzunk, hogy ne metsszünk túl mélyen, mert ezzel megnehezíthetjük a növények regenerálódását.

Az őszi metszés fontos szerepet játszik a kert gondozásában. A megfelelő növények kiválasztásával és a szakszerű metszéssel elősegíthetjük a következő szezon sikerét.



Fontos azonban, hogy mindig az adott növény igényei szerint végezzük a metszést, és ne feledkezzünk meg a télre való felkészülésről sem.

A metszés után a növényeket takarjuk be, ha szükséges, hogy védve legyenek a fagyoktól.

Hirdetés