Kezdőlap AKTUÁLIS Nagy a baj a csapvízzel – Ha itt élsz, ne igyál belőle,...

Nagy a baj a csapvízzel – Ha itt élsz, ne igyál belőle, figyelmeztet a hatóság

Hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) figyelmeztetést adott ki a Duna áradása miatt Dömös, Pilismarót és Dobogókő térségére vonatkozóan: a vezetékes ivóvíz csak forralást követően alkalmas emberi fogyasztásra.

 

Hirdetés

Az érintett településeken élők figyelmét felhívták arra, hogy ne csak az ivásra, hanem a mosakodásra használt vizet is óvatosan kezeljék.

Bakteriológiai probléma a vízhálózatban

A Duna áradása során bejutó szennyeződések miatt „bakteriológiai kifogásoltság” jelent meg a vízben, ami azonnali intézkedéseket tett szükségessé. Az NNGYK és a vízszolgáltatók azonnal értesítették az érintett települések polgármestereit, és közleményt adtak ki a lakosság tájékoztatására.



A hatóság arra kéri az embereket, hogy csak forralás után fogyasszák a csapvizet, és más módon is körültekintően használják a vízhálózatból érkező vizet.

Mire kell odafigyelni?

  • Ivóvíz fogyasztása: Az ivóvíz közvetlen fogyasztásra nem alkalmas, a vizet alaposan fel kell forralni, mielőtt inni vagy főzni kezdenének vele.
  • Mosogatás: Az öblítést forralt vízzel ajánlott végezni, hogy elkerüljék a fertőzés veszélyét.
  • Fürdés: Csecsemőket és kisgyermekeket ne fürdessünk csapvízben, helyette használjunk palackozott vagy felforralt és lehűtött vizet.
  • Csecsemőtápszer: Csak palackozott vízzel készítsék el a csecsemők táplálékát, és a kisgyermekek ivóvizéhez is ezt használják.

Mikor várható javulás?

A helyi vízszolgáltatók és a népegészségügyi hatóságok már megkezdték az ivóvízhálózat helyreállítását. A laboratóriumi vizsgálatok folyamatosan zajlanak, de egyelőre nem lehet tudni, mikor válik újra fogyaszthatóvá a csapvíz.



A hatóságok ígérik, hogy amint a vízminőség megfelelő lesz, azonnal tájékoztatják a lakosságot.

Folyamatos ellenőrzés a veszélyeztetett területeken

Az NNGYK és a vízszolgáltatók az áradás miatt kiemelten figyelik a veszélyeztetett területeken a vízminőséget. Bár a környező településeken egyelőre nem tapasztaltak hasonló problémát, a folyamatos ellenőrzés és a megelőző intézkedések továbbra is szükségesek.

Mi okozta a problémát?

A Duna áradása nemcsak Magyarországon, hanem több közép-európai országban is komoly károkat okozott. A nyáron már előre jelzett Boris ciklon több helyen is intenzív esőzésekkel sújtotta a régiót, ami végül a Duna vízszintjének jelentős megemelkedéséhez vezetett. A folyók szennyeződéssel terhelt vizével keveredő vezetékes víz emiatt került veszélybe.



Az érintett települések lakói számára a legfontosabb most, hogy kövessék a hatóságok utasításait, és a csapvizet csak forralás után használják.

Amint a helyzet normalizálódik, a hatóságok tájékoztatni fogják a közvéleményt. Addig is mindenki figyeljen oda az elővigyázatosságra, hogy elkerülje az esetleges egészségügyi problémákat.

Hirdetés