Kezdőlap AKTUÁLIS PÁR PERCE ÉRKEZETT – Ennyit kell fizetni a kormányhivatalokban ezért az ügyintézésért

PÁR PERCE ÉRKEZETT – Ennyit kell fizetni a kormányhivatalokban ezért az ügyintézésért

Hirdetés

Bár a születési név az egyik legfontosabb identitásképző elem egy ember életében, évente több ezer magyar kérelmezi annak megváltoztatását.

 

Hirdetés

A kérések hátterében gyakran a családi állapot megváltozása (például házasság vagy válás) áll, de sokan más okok miatt is döntenek a névváltoztatás mellett.

Számszerűsített adatok

A Budapest Főváros Kormányhivatala (BFKH) adatai szerint 2019. január 1. óta 31 077 születési névváltoztatási kérelmet nyújtottak be. A házassági név megváltoztatására irányuló kérelmek száma 2019 és 2022 között 1 193 volt.

Érdekes megjegyezni, hogy a házassági név megváltoztatása 2022-től települési anyakönyvvezetői hatáskörbe került.

Az adatok alapján az elmúlt években évi átlagosan 5 484 születési névváltoztatási kérelem érkezett, ami jelentős növekedést mutat az előző évtizedhez képest.



Például 2014-ben 3 770, 2015-ben 3 640, 2016-ban 4 625, 2017-ben 4 780, míg 2018 első három negyedévében 5 435 kérelem érkezett.

Az okok mögött

A névváltoztatás mögött sok esetben a megromlott családi kapcsolatok állnak. Gyakori, hogy valaki azért kérné a név megváltoztatását, mert nem tartja a kapcsolatot az apjával, vagy mert úgy érzi, hogy a neve miatt hátrányos megkülönböztetés éri. Emellett olyan esetek is előfordulnak, amikor a kérelmező egyszerűen nem azonosul a születési nevével.

Szabályok és költségek

A névváltoztatási kérelmeket szigorú feltételekhez kötik. Például ismételt névváltoztatást alapesetben csak öt évvel az előző névváltoztatás után lehet kérelmezni, kivéve, ha különös méltánylást érdemlő körülmények állnak fenn. A születési név megváltoztatására irányuló kérelem díja 10 000 forint.



A házassági név megváltoztatására vonatkozó kérelmek esetében az eljárás illetékmentes. A kérelmezőnek bizonyítania kell, hogy a volt házastárs nevét valamilyen formában viseli.

Transzszexuális személyek esetében

Korábban a transzszexuális személyek névváltoztatási eljárása különbözött a többi kérelmezőétől. 2020. május 29-től azonban az elektronikus anyakönyvi nyilvántartás a születési nemet tartja nyilván, amely adat nem változtatható meg.



A névváltoztatás folyamata és háttere összetett, és sok embert érint Magyarországon. A számok és a szabályok ismerete segíthet a kérelmezőknek abban, hogy tudatosan hozzák meg döntésüket.

A név, mint identitásképző elem, jelentős hatással van az emberek életére, így a névváltoztatás sokszor nem csupán jogi, hanem érzelmi lépés is.

Hirdetés