Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! A te telefonod is veszélyben van? Azonnal tiltsd le ezt...

MOST ÉRKEZETT! A te telefonod is veszélyben van? Azonnal tiltsd le ezt a beállítást, ha Androidot használsz!

Hirdetés

Fontos figyelmeztetést adott ki a Google minden Android-felhasználónak, egy filléres trükkel próbálják ellopni az adatokat a kiberbűnözők.

 

Hirdetés

A kiberbűnözők mindig újabb és újabb módszereket dolgoznak ki annak érdekében, hogy hozzáférjenek a gyanútlan felhasználók érzékeny adataihoz. A legújabb trükkjük egy olyan támadási módszeren alapul, amely a régebbi, 2G-s mobilhálózatokat használja ki, és ezzel jelentős veszélybe sodorja a mobilkészülékeket. Ezért a Google most minden Android-felhasználónak azt javasolja, hogy azonnal kapcsolják ki a 2G-s hálózatokhoz való csatlakozási lehetőséget.

A 2G-s hálózatok, melyeket a legtöbb modern készülék már csak végszükség esetén használ, eredetileg a 90-es években jelentek meg. Azóta a biztonsági protokolljaik jelentősen elavultak. A modern, 3G, 4G és 5G hálózatokkal szemben a 2G-s kapcsolatok könnyen sebezhetőek és fogékonyak a lehallgatás

ra.

A támadók egy különleges technikát alkalmazva egy hamis bázisállomást hoznak létre, amelyre a környező telefonok – köztük a tiéd is – automatikusan csatlakoznak, amint a készülék nem talál más elérhető hálózatot. A bűnözők ezzel az ál-toronnyal képesek az összes áthaladó adatot lehallgatni, beleértve az SMS-eket és az internetes adatforgalmat is. Mivel a 2G-s hálózatok nem használnak modern titkosítást, a támadók könnyedén hozzáférhetnek a felhasználók által megosztott adatokhoz, például banki információkhoz, jelszavakhoz és egyéb személyes adatokhoz.

A támadás első lépése, hogy a csalók létrehoznak egy hamis bázisállomást, amelyhez az áldozat telefonja automatikusan csatlakozik, ha a készülék engedélyezi a 2G-s hálózatokat. Ezután a támadók képesek lesznek hamis üzeneteket küldeni, amelyek általában olyan linkeket tartalmaznak, amelyek rosszindulatú weboldalakra vezetnek. Az áldozat, ha rákattint, és megadja a kért adatokat, például bejelentkezési információkat vagy bankkártya-adatokat, a bűnözők azonnal hozzáférhetnek ezekhez, és visszaélhetnek velük.



Ráadásul, mivel a csalók képesek manipulálni a hamis bázisállomáson keresztül küldött hívások és üzenetek azonosítóit, a telefonszámok, amelyeket az áldozat lát, valódiaknak tűnhetnek. Ez még inkább megtéveszti a felhasználókat, hiszen nem gyanítják, hogy a hívás vagy az üzenet egy csalási kísérlet része.

A Google legújabb blogbejegyzésében arra figyelmezteti az Android-felhasználókat, hogy kapcsolják ki a 2G-s hálózatokhoz való csatlakozási lehetőséget. Ez a beállítás az Android 12 megjelenése óta érhető el, így minden olyan készüléken elvégezhető, amelyen legalább ez a verzió fut. Az alábbi lépésekkel letilthatod a 2G-s hálózatokat a készülékeden:

  1. Nyisd meg a Beállításokat a telefonodon.
  2. Lépj a Hálózat és Internet menüpontba.
  3. Válaszd ki a SIM opciót.
  4. Itt keresd meg a 2G-s hálózatok kikapcsolásának lehetőségét, és tiltsd le.




Ez a menüpont és a beállítások elérhetősége eltérhet a készülékek típusától függően, ezért érdemes alaposan átnézni a beállításokat. Egyes telefonokon, például a Honor készülékein, a 2G-s hálózatok letiltása csak akkor válik elérhetővé, ha kizárólag 3G-s hálózathoz próbálsz csatlakozni.

A 2G-s hálózatok letiltása megakadályozza, hogy a készüléked csatlakozzon a bűnözők által létrehozott ál-állomásokhoz. Ezzel lényegesen csökkented annak esélyét, hogy a telefonod adatait ellophassák vagy manipulálják. Habár a modern készülékek már alapesetben is inkább a 3G, 4G vagy 5G hálózatokat részesítik előnyben, a 2G-s hálózatok továbbra is aktívak lehetnek tartalék kapcsolatként, ha a másik három hálózat nem elérhető.

Ez a kis beállítási módosítás segíthet megvédeni az adataidat és megelőzni, hogy áldozatul ess egy ilyen támadásnak. Az adatvédelem és a biztonság elsődleges fontosságú, ezért minden Android-felhasználónak érdemes megtennie ezt az egyszerű, de hatékony lépést. Ha pedig nem vagy biztos abban, hogy helyesen állítottad-e be a készüléked, érdemes konzultálni egy szakértővel vagy a telefonod gyártójának ügyfélszolgálatával.

Végső soron, a digitális világ veszélyeire való felkészültség kulcsfontosságú a személyes adatok védelmében. Ne hagyd, hogy a bűnözők kihasználják a technológiai sebezhetőségeket – légy proaktív, és védd meg magad a potenciális kockázatoktól!

Hirdetés