Kezdőlap AKTUÁLIS Vége – Most jött a hír a visszaváltási rendszerről

Vége – Most jött a hír a visszaváltási rendszerről

Hirdetés

A nagy élelmiszerláncok egyre inkább fontolóra veszik, hogy a visszaváltó automatákat az üzletek területén kívül helyezzék el.

 

Hirdetés

Ez a vásárlók és a dolgozók kényelmét egyaránt érintő döntés több tényező miatt került napirendre, melyek mind hozzájárulnak a boltok működésének gördülékenyebbé tételéhez.

Az utóbbi időben egyre több üzlet szembesült azzal a problémával, hogy a visszaváltó automaták kezelése a vártnál nagyobb terhet ró mind a személyzetre, mind a vásárlókra.

Az Országos Kereskedelmi Szövetség szabályozása szerint minden 400 négyzetméternél nagyobb eladótérrel rendelkező üzlet köteles visszaváltási lehetőséget biztosítani.



A boltok most azt mérlegelik, hogy ezt a szolgáltatást ne az üzlettérben, hanem annak területén kívül biztosítsák a vásárlóknak.

A jelenlegi rendszer nehézségei

A mostani megoldás számos problémát okoz mind a vásárlóknak, mind az üzleteknek. Az automaták előtt gyakran alakulnak ki hosszú sorok, különösen, mivel a palackokat nem lehet összenyomni visszaváltás előtt.

Ez a helyzet különösen akkor kellemetlen, ha az automata az üzlettérben van, hiszen a vásárlóknak gyakran kerülgetniük kell az éppen várakozókat.

Amennyiben pedig az automata az üzlet előterében található, a sorok akadályozhatják a bejutást, ami szintén kényelmetlenséget okoz.



További nehézséget jelent az is, hogy a visszaváltott palackokból gyakran cseppen ki folyadék, ami folyamatos tisztítást igényel. Ez nemcsak időigényes, de higiéniai szempontból is problémás lehet.

Az élelmiszerbiztonság és a vásárlói élmény szempontjából is kedvezőtlen, ha az üzlet területén ilyen szennyeződések fordulnak elő.

A boltok reakciója

A Spar és a Lidl is elismerte, hogy tervezik a visszaváltó automaták üzleten kívülre helyezését, azonban egyelőre konkrétumok nem állnak rendelkezésre arról, hogy pontosan mikor és hogyan valósulhat meg a változtatás.

Az üzletláncok számára fontos, hogy a változás ne csak a vásárlók kényelmét szolgálja, hanem a logisztikai és működési szempontokat is figyelembe vegyék.

Lehetséges előnyök és kihívások



Az automaták üzleteken kívüli elhelyezése több szempontból is kedvező lehet. Elkerülhetőek a belső térben kialakuló torlódások, és csökkenne a visszaváltott palackok okozta higiéniai probléma is. Azonban az új rendszer bevezetése kihívásokkal is járhat.

Fontos, hogy az automaták megfelelő helyen legyenek elérhetők, és az időjárás viszontagságai ne befolyásolják azok használhatóságát. Emellett a vásárlók megszokott rutinjának megváltoztatása is ellenállásba ütközhet.

A boltok számára az is fontos szempont, hogy az automaták üzleten kívülre helyezése ne járjon a visszaváltási hajlandóság csökkenésével, hiszen ez nemcsak a környezetvédelem szempontjából lenne hátrányos, hanem gazdaságilag is kedvezőtlen hatásokkal járhat.

Mi várható a jövőben?

Bár az automaták üzleteken kívüli elhelyezése kényelmesebb és tisztább megoldást jelenthet, még várni kell arra, hogy az új rendszer pontosan hogyan és mikor lép életbe.



Az élelmiszerláncok jelenleg is dolgoznak a megfelelő megoldások kidolgozásán, hogy a változtatások mindenki számára előnyösek legyenek. Addig is a vásárlóknak érdemes figyelniük az üzletek tájékoztatásait a visszaváltási lehetőségekről és az esetleges változásokról.

Hirdetés