Kezdőlap AKTUÁLIS Elképesztő drónfelvételek: A Duna elárasztott egy magyar falut, világszerte terjednek a videók!

Elképesztő drónfelvételek: A Duna elárasztott egy magyar falut, világszerte terjednek a videók!

Hirdetés

Világszerte visszhangot keltett a Duna áradása által sújtott magyar falu, Vének üdülőövezetének tragikus sorsa. Az árhullám feltartóztathatatlanul érkezett, és esély sem volt a védekezésre: a heves esőzések nyomán megáradt folyó teljesen elárasztotta a környező területeket. Drámai légifelvételek és videók mutatják be, ahogy a víz betört a házakba, és az utcákból hömpölygő folyamokká változtak.

 

Hirdetés

Az árvízhelyzet miatt heroikus küzdelem zajlik Magyarország több pontján, a hatóságok és önkéntesek homokzsákokkal próbálják megerősíteni a gátszakaszokat, hogy megóvják az emberek ingóságait. A Vízügyi Igazgatóság és a Katasztrófavédelem szakemberei folyamatosan dolgoznak a veszélyeztetett területeken, azonban a Duna mentén több helyen is úgy tűnik, a természet erőivel szemben nincs mit tenni.

Vének falujában a helyzet különösen kritikus: a Duna üdülőövezetét teljesen elárasztotta a víz. Az ottani nyaralóházak tulajdonosai a legnagyobb igyekezetük ellenére sem tudták megmenteni vagyontárgyaikat a természeti csapástól. Bazsó Zsolt, a falu polgármestere elmondta, hogy bár az üdülőövezet víz alatt van, a falu többi része egyelőre biztonságban van.

„Közvetlen környezetünkben az ártéri üdülő terület már víz alatt van, a tulajdonosok amit tudtak, felpakoltak vagy kihoztak a területről, hogy megvédjék értékeiket. Ezúton is szeretném megköszönni nekik, hogy időben és felkészülten cselekedtek. Településünk védett oldalán egyelőre nincs olyan jelenség, ami miatt intézkednünk kellene. Mind a Vízügyi Igazgatósággal, mind pedig a Katasztrófavédelemmel folyamatos a kapcsolattartás” – nyilatkozta a polgármester.



Bár a település nagy része biztonságban van, az üdülőövezet lakói és a nyaralókban tartózkodók számára ez már a harmadik alkalom az elmúlt hónapokban, hogy víz alá kerültek. Az idei áradások közül a mostani a legmagasabb vízállást hozta, és a helyiek attól tartanak, hogy a következő hullám ismét eléri majd őket.

A polgármester hozzátette, hogy az üdülőövezetben már nem adnak ki építési engedélyt az árterületre, és bár néhányan állandó jelleggel ott élnek, őket időben figyelmeztették a kitelepülésre. „Az ott élők már megtanulták, hogy együtt kell élniük az áradásokkal. Nincsenek veszélyben, mindenki biztonságban van, és nem maradt senki a vízen” – hangsúlyozta Bazsó Zsolt.

A helyiek összetartó közösséget alkotnak, és egymást segítik a nehéz időkben. Egy nyaralótulajdonos elmondta, hogy bár megszokták a rendszeres áradásokat, ilyen súlyos helyzetre több mint egy évtizede nem volt példa. A szomszédok figyelnek egymásra és egymás ingatlanjaira, hogy minimalizálják a károkat. „Folyamatosan ellenőrzöm a nyaralóm állapotát, és a többiekét is. Ilyenkor tényleg mindenki összefog, mert csak így vészelhetjük át ezt a nehéz időszakot” – mesélte.



A rendőrség folyamatosan ellenőrzi a területet, és biztosítják, hogy senki se maradjon veszélyben. A helyiek most abban bíznak, hogy a következő napokban apadásnak indul a Duna, és végre visszatérhet az élet a megszokott kerékvágásba. Azonban mindannyian tudják, hogy a természet erőivel szemben csak idő kérdése, hogy mikor kell ismét felvenniük a harcot.

Íme a videó:

Hirdetés