Kezdőlap AKTUÁLIS Szomorú hír jött a nyugdíjasoknak – Mindenki készüljön fel, nehéz idők jönnek

Szomorú hír jött a nyugdíjasoknak – Mindenki készüljön fel, nehéz idők jönnek

Hirdetés

A K&H Bank friss felmérése szerint a magyar középkorúak jelentősen többre becsülik a nyugdíjas évekhez szükséges havi összeget, mint amennyi a valós nyugdíjak összege.

 

Hirdetés

A kutatásból kiderült, hogy a 30 és 59 év közötti válaszadók átlagosan 240 ezer forintot tartanak szükségesnek ahhoz, hogy szűkösen kijöjjenek, míg a kényelmes élethez 389 ezer forintot vélnek ideálisnak.

Az eredmények alapján egy év alatt mindkét összeg emelkedett: 2022-ben még 211 ezer forintot és 345 ezer forintot tartottak elégségesnek a nyugdíjasoknak.



Az inflációs hatások komoly szerepet játszanak abban, hogy az elvárt nyugdíjösszegek nőnek. A tavalyi évben az infláció mértéke átlagosan 17,6 százalék volt, míg a nyugdíjak inflációja ennél magasabb, 18,3 százalék.

Ez az életszínvonal emelkedésével járó elvárásokat is felhajtotta, így a válaszadók több mint negyede úgy gondolja, hogy legalább félmillió forint kellene havonta a gondtalan időskorhoz.

Nyugdíjak valósága: messze az elvárásoktól

A valóságban azonban a nyugdíjak összege jócskán elmarad az ideálisnak tartott szinttől. 2023 elején az öregségi nyugdíj átlagosan 208 ezer forint volt, míg idén januárban ez az összeg 231 ezer forintra emelkedett.

Ez messze van a középkorúak által megjelölt minimumtól, amelyre a mindennapi élethez szükség lenne. Sok nyugdíjas ezért nehézségekkel küzd a mindennapi kiadások fedezésében, és sokaknak okoz komoly gondot az árak folyamatos emelkedése.



A felmérés azt is mutatja, hogy a válaszadók többsége, 32 százaléka, a havi 300 és 400 ezer forint közötti összeget tartja szükségesnek ahhoz, hogy viszonylag nyugodtan élhessen időskorában.

Az infláció és a megélhetési költségek folyamatos növekedése miatt azonban ez az összeg egyre nehezebben érhető el a valóságban.

A kutatás eredményei ismét rávilágítanak a nyugdíjak és az elvárt életszínvonal közötti egyre növekvő szakadékra, amely az infláció és a gazdasági helyzet miatt tovább mélyülhet a jövőben.

Hirdetés