Kezdőlap AKTUÁLIS Megváltozott a radarkép – Hatalmas vihar jön, ezekre a megyékre adtak ki...

Megváltozott a radarkép – Hatalmas vihar jön, ezekre a megyékre adtak ki riasztás keddre

Hirdetés

Kedden változékony időjárásra számíthatunk Magyarország több részén, különösen az észak-keleti régiókban.

 

Hirdetés

Az Időkép előrejelzései szerint ugyan lesznek hosszabb-rövidebb napos időszakok, de a napsütést helyenként kisebb eső, záporok, és zivatarok szakíthatják meg.

A Met.hu veszélyjelzési térképe alapján már kiadták a citromsárga figyelmeztetést a nap folyamán várható zivatarok miatt.

Mit jelent a citromsárga figyelmeztetés?

A citromsárga figyelmeztetés egy olyan meteorológiai riasztás, amely az alacsonyabb kockázatú, de mégis veszélyes időjárási jelenségekre hívja fel a figyelmet.

Ebben az esetben a zivatarok jelentenek elsődleges veszélyt, különösen a villámlások miatt, amelyek gyorsan és váratlanul alakulhatnak ki. A zivatarok azonban gyakran járnak együtt egyéb időjárási kockázatokkal is, mint a szélerősödés vagy a jégeső.


Az érintett régiók

A meteorológiai előrejelzések szerint Magyarország észak-keleti részén a legnagyobb a zivatarok kialakulásának valószínűsége. Az itt élőknek különösen oda kell figyelniük a változó időjárási viszonyokra.

Bár az előrejelzés szerint a zivatarok főként rövidebb ideig tartanak majd, mégis számolni kell azzal, hogy hirtelen érkezhetnek, és intenzívek lehetnek.

Veszélyforrások: villámlás, szél, jégeső

Az előrejelzések alapján a legnagyobb veszélyt a zivatarokat kísérő villámlás jelenti, ami komoly károkat okozhat. Az ilyen típusú viharok hirtelen keletkeznek, és a villámcsapások életveszélyesek lehetnek.



A villámcsapások elleni védekezés során ajánlott vihar idején fedett helyre vonulni, elkerülni a nyílt területeket, magas fákat, és minden olyan helyet, ahol a villám becsapódása nagyobb eséllyel történhet meg.

Ezek mellett előfordulhat szélerősödés is, ami rongálhatja az épületeket, és veszélyeztetheti a közlekedést. A hirtelen jégeső szintén kárt tehet a járművekben, növényekben és kültéri infrastruktúrában.

Hogyan készüljünk fel?

A változó időjárási viszonyok miatt érdemes figyelni a meteorológiai előrejelzéseket, valamint a riasztások frissítéseit. Ha zivatar közeleg, mindenképpen ajánlott zárt helyen maradni, és elkerülni a szabadtéri tevékenységeket.

A közlekedésben is számítani kell arra, hogy a zivatarok csúszóssá tehetik az utakat, ami növeli a balesetveszélyt.

Azokon a területeken, ahol erős szél várható, érdemes rögzíteni a szabadban hagyott tárgyakat, hogy azok ne okozzanak sérülést vagy károkat. Az autósok számára javasolt parkolni zárt helyen, hogy elkerüljék a jégeső okozta károkat.

Kitekintés a hét további napjaira

Bár a keddi nap a zivatarokról és záporokról szól, az előrejelzések szerint a hét további részében is marad a változékony időjárás. Érdemes tehát hosszabb távon is figyelni a meteorológiai szolgálat tájékoztatásait és figyelmeztetéseit.



A nap folyamán tovább frissítjük cikkünket a legújabb időjárási információkkal és riasztásokkal, hogy az olvasók naprakészek legyenek a helyi viszonyokról és a várható időjárási változásokról.

Hirdetés