Kezdőlap ÉRDEKESSÉGEK Időzített bomba lapul minden magyar otthonában – így ég porrá percek alatt...

Időzített bomba lapul minden magyar otthonában – így ég porrá percek alatt minden

Hirdetés

A lakástüzek komoly veszélyt jelentenek mind az emberek életére, mind pedig az ingatlanok épségére.

 

Hirdetés

Évente több ezer lakástűz keletkezik, amelyek jelentős anyagi kárt okoznak, így fontos ismerni a tűzesetek leggyakoribb okait, valamint azt, hogyan járnak el a biztosítók a kárbejelentések során.

A lakástüzek leggyakoribb okai

  1. Elektromos meghibásodás: Az egyik leggyakoribb ok az elöregedett vagy rosszul telepített elektromos rendszerek meghibásodása. Elavult vezetékek, zárlatok, túlterhelt áramkörök és hibás elektromos készülékek tűzhöz vezethetnek.
  2. Nyílt láng használata: Gyertyák, kandallók vagy gáztűzhelyek használata során keletkezett tűz gyakori, különösen akkor, ha azokat felügyelet nélkül hagyják.
  3. Konyhai balesetek: Az otthoni tűzesetek jelentős része a konyhában kezdődik. Túlmelegedett olajok, felügyelet nélkül hagyott sütők vagy tűzhelyek gyorsan lakástűz forrásává válhatnak.
  4. Fűtési eszközök: A helytelenül használt vagy karbantartott fűtőberendezések, mint a kályhák és elektromos fűtők, szintén gyakori forrásai a lakástüzeknek.


  5. Dohányzás: A dohányzás következtében kialakuló tűz is gyakori ok, főként akkor, ha a cigarettát nem oltják el teljesen vagy nem biztonságos helyen végzik a dohányzást.
  6. Gyermekek és tűzeszközök: Gyerekek kezébe kerülő gyufák, öngyújtók könnyen tűzesetet okozhatnak.

A biztosítók eljárása a kárbejelentéseknél

Lakástűz esetén a biztosítók meghatározott eljárási rend szerint járnak el, hogy az ügyfél kárigényét vizsgálják és a lehető leggyorsabban rendezni tudják a kártérítést.

  1. Kárbejelentés: A károsultnak a lehető leghamarabb értesítenie kell a biztosítóját a tűzesetről. A legtöbb biztosító online, telefonon vagy személyesen is fogadja a bejelentéseket. A bejelentés során részletesen le kell írni az eseményt, a kár mértékét és a keletkezés okát.
  2. Kárfelmérés: A biztosítók általában szakértőt küldenek a helyszínre, aki megvizsgálja a kár mértékét, és ellenőrzi, hogy a biztosított esemény bekövetkezése megfelel-e a szerződés feltételeinek. A tűz oka és körülményei különösen fontosak a felmérésnél.


  3. Dokumentáció: Az ügyfélnek be kell mutatnia minden releváns dokumentumot, mint például az ingatlan értékét igazoló iratokat, számlákat a megrongálódott vagy megsemmisült berendezésekről, és ha szükséges, a tűzoltósági jelentést.
  4. Kárkifizetés: Ha a biztosító elfogadja a kárigényt, a kár összegének megállapítása után megtörténik a kárkifizetés. A kifizetett összeg függ attól, hogy az ügyfél milyen biztosítási csomaggal rendelkezik, illetve hogy az ingatlan és a benne található értékek milyen szinten voltak biztosítva.
  5. Együttműködés és tisztesség: Fontos, hogy az ügyfél a teljes folyamat során együttműködő legyen, mert ha a biztosító csalást gyanít, akár vissza is utasíthatja a kifizetést. Az igazságos elbírálás érdekében mindkét fél részéről elengedhetetlen a tisztességes kommunikáció.

Tippek a lakástüzek megelőzéséhez

A tűzesetek elkerülése érdekében javasolt rendszeresen karbantartani az elektromos hálózatot, megfelelően használni a fűtő- és főzőberendezéseket, valamint soha ne hagyjuk felügyelet nélkül a nyílt lánggal működő eszközöket.



A füstérzékelők és tűzoltó készülékek használata is jelentősen csökkenti a tűzesetek súlyosságát.

A lakástüzek jelentős anyagi és érzelmi károkat okozhatnak, de a biztosítók megfelelő eljárási renddel segítenek a kár enyhítésében.

A legfontosabb azonban a megelőzés: ha odafigyelünk a lehetséges veszélyforrásokra, jelentősen csökkenthetjük a tűz keletkezésének kockázatát.

Hirdetés