Kezdőlap AKTUÁLIS Pár perce kaptuk a hírt – Havazik a szomszédban, már több, mint...

Pár perce kaptuk a hírt – Havazik a szomszédban, már több, mint 30cm-es hó borít mindent

Hirdetés

Az elmúlt napokban rendkívüli időjárási helyzet alakult ki Közép-Európában, ahol a viharos széllel és heves esőzésekkel kísért áradások számos országban súlyos helyzetet teremtettek.

 

Hirdetés

Alsó-Ausztriában a vihar különösen nagy károkat okozott, ahol a hatóságok éjszaka több mint 160 helyszínre vonultak ki, hogy segítsenek az árvízzel és más természeti csapásokkal küzdő lakosságon.

A helyzetet tovább súlyosbította a sárlavina, amely Friedberg és Aspang között elzárta a vasútvonalat, megnehezítve a közlekedést és az evakuálást az alsó-ausztriai ipari negyedben.

Bécs városvezetése figyelmeztetést adott ki, felszólítva a lakosságot, hogy kerüljék el a Liesing és Wienfluss patakok környékét, ahol az esőzések következtében megemelkedett vízszint további áradásokkal fenyeget. A Der Standard osztrák lap beszámolói szerint a helyzet súlyos, és a hatóságok arra kérik a lakosokat, hogy vegyék komolyan a figyelmeztetéseket.

Árvízvédelem megerősítése Közép-Európában




Nemcsak Ausztria, hanem több szomszédos ország is komoly lépéseket tett az áradások elleni védekezés érdekében. Csehországban és Lengyelországban is megerősítik az árvízvédelmet, utóbbi helyen két falut evakuálni kellett a megáradt folyók miatt.

A térség több folyóján is kritikus vízszintek alakulhatnak ki a következő napokban, különösen a Murán, a Lajtán és a Rábán, ahol extrém árhullámok várhatóak. Az előrejelzések szerint ezek a folyók új rekordokat dönthetnek, és szükség lehet árvízi szükségtározók megnyitására.

Magyarországon is fokozott árvízvédelmi készültség lépett életbe. A fővárosban, Budapesten harmadfokú készültséget hirdethetnek, és a hatóságok már figyelmeztették a lakosságot, hogy éjféltől tilos lesz parkolni az alsó rakparton, ahol a Duna vízszintje gyors emelkedést mutathat. Bár vészhelyzetről még nem beszélhetünk, az előrejelzések szerint a folyók áradása jelentős kihívást jelent majd az árvízvédelemben részt vevő hatóságoknak.

Boris ciklon és a mediterrán légáramlat hatásai




A rendkívüli időjárásért elsősorban a Boris nevű mediterrán ciklon felelős, amely nemcsak intenzív csapadékot hozott, hanem jelentős lehűlést is okozott. Ausztria nagyvárosaiban, például Bécsben, Linzben és Salzburgban a hőmérséklet 10 fok alá esett, ami szokatlanul hideg az év ezen időszakában. A hegyvidéki területeken már havazásról is beszámoltak: Tirol tartomány magasabban fekvő részein, például Leutaschban 30-40 cm friss hó hullott egyetlen éjszaka alatt.

A meteorológusok szerint a ciklon további jelentős mennyiségű csapadékot hozhat Közép-Európa nyugati és déli területeire. Tirol keleti felétől egészen a Bécsi-erdőig extrém csapadékmennyiségre kell számítani a következő 24 órában, ami azt jelenti, hogy egyetlen nap alatt akár többhavi átlagos csapadékmennyiség is lehullhat.


Ez további áradásokat és földcsuszamlásokat eredményezhet, amely jelentősen megnöveli a mentési munkálatok nehézségeit és a lakosság biztonságát fenyegető veszélyt.

Havas tájak: friss hó Tirolban és Salzburg tartományban




Az áradások mellett az alacsony hőmérséklet és a havazás is komoly hatással van a térségre. Tirol és Salzburg tartományok hegyvidékein a friss hó mennyisége meghaladta az 50 cm-t, és a meteorológusok további havazást várnak a következő órákban.

Obertauernben, Salzburg egyik legnépszerűbb síközpontjában már most jelentős mennyiségű hó halmozódott fel, ami előrevetíti a téli sportok kedvelőinek jó szezonkezdést, ugyanakkor további kihívásokat is jelenthet az utak és infrastruktúra karbantartásában.

A havazás és az áradások együttes jelenléte különösen nehéz helyzetet teremt a közlekedésben. Számos útszakasz járhatatlanná vált, és a vasúti közlekedés is jelentős fennakadásokkal küzd a sárlavinák és a heves esőzések miatt.

Közép-Európa készül a következő napokra

A következő napokban Közép-Európa számos területén várhatóan további súlyos időjárási eseményekkel kell szembenézni. A hatóságok arra kérik a lakosságot, hogy figyeljék az előrejelzéseket, és kövessék az árvízvédelmi intézkedéseket, különösen azokban a térségekben, ahol a folyók vízszintje gyorsan emelkedhet.





Bár a helyzet jelenleg súlyos, a hatóságok mindent megtesznek annak érdekében, hogy minimalizálják a károkat és a veszélyeket. Az árvízvédelem megerősítésén túl a lakosság biztonsága érdekében további evakuálásokat is fontolóra vesznek, ha a helyzet indokolttá teszi. Az extrém időjárási helyzet azonban egyúttal rávilágít arra is, hogy a klímaváltozás hatásai egyre inkább érezhetőek a térségben, és a jövőben valószínűleg egyre gyakoribbá válnak majd az ilyen szélsőséges időjárási események.

Hirdetés