Kezdőlap AKTUÁLIS Rossz hír – Olyan lesz a tél időjárása, amire senki nem volt...

Rossz hír – Olyan lesz a tél időjárása, amire senki nem volt felkészülve

Hirdetés

A 2024/2025-ös tél eltér majd az eddig megszokott időjárási mintáktól – legalábbis a meteorológiai előrejelzések szerint.

 

Hirdetés

Ennek hátterében a Csendes-óceán melegedése áll, ami az úgynevezett El Niño jelenség kialakulásához vezetett. Ez az időjárási anomália világszerte jelentős hatással van az időjárási rendszerekre, így Európában és különösen Magyarországon is érzékelhető lesz a következménye.

A szakértők előrejelzése szerint Közép-Európában és hazánkban egyaránt enyhébb és csapadékosabb tél várható a szokásosnál. A délnyugat felől érkező meleg, nedves légtömegek miatt az esőzések száma megemelkedhet, míg a hóval borított időszakok ritkábbak lesznek.



Ez azt jelenti, hogy a havas karácsony esélye sajnos alacsony, és az ünnepek alatt is inkább az esős időjárás dominálhat.

Az El Niño hatására bár több csapadék érkezhet a térségbe, ez főként eső formájában várható. Az időjárás tehát a téli hónapokban is viszonylag melegebb lesz a megszokottnál, így elkerülhetjük a hosszú, fagyos időszakokat.

A hőmérséklet-ingadozások azonban jelenthetnek kihívásokat, hiszen a melegebb időjárás akár a megszokott téli tevékenységek, mint például a síelés, vagy a hóval kapcsolatos programok lehetőségeit is csökkentheti.

Az El Niño hatásai nem korlátozódnak csak az enyhe telekre, hanem az éghajlati változások szélesebb körét is befolyásolhatják. A természeti jelenség következtében nemcsak Európában, hanem világszerte is változékonyabb időjárás várható, amely számos területen – beleértve a mezőgazdaságot és a vízgazdálkodást is – kihívásokat hozhat.



Összességében tehát a 2024/2025-ös tél enyhébbnek ígérkezik, és bár több csapadékra számíthatunk, a havazás helyett inkább az eső lesz a jellemző.

Az időjárási előrejelzések tükrében érdemes felkészülni a szokatlanabb téli időjárásra, és a hóval borított táj helyett esős, szeles hónapokra számítani.

Hirdetés