Kezdőlap AKTUÁLIS Összetört Sebestyén Balázs – Megfagyott a szó a stúdióban, amikor élő adásban...

Összetört Sebestyén Balázs – Megfagyott a szó a stúdióban, amikor élő adásban bejelentette

Hirdetés

A Balázsék című reggeli rádióműsor régóta az egyik legnépszerűbb beszélgetős műsor Magyarországon. Milliók kezdik a reggelt Sebestyén Balázzsal, Rákóczi Ferivel és a csapat legújabb tagjával, Ráskó Eszterrel.

 

Hirdetés

A dinamikus hármas naponta friss, izgalmas témákat dolgoz fel, gyakran szókimondó stílusban, ami szinte elvárás lett a hallgatóság részéről. Az utóbbi időszakban azonban egy esemény árnyékot vetett a közkedvelt rádiós csapat munkájára.

A feszültséget egy adásban elhangzott kijelentés váltotta ki, amely során Sebestyén Balázs a szomszéd kutyájával kapcsolatos frusztrációját fejezte ki egy olyan mondattal, ami az állatvédők körében felháborodást keltett.



A beszélgetés lényege egy ismerős probléma köré épült: egy neveletlen kutya állandó ugatása nem hagyja aludni a szomszédokat, ami miatt Balázs a kutya lelövésére tett vicces, ám durva megjegyzést. Bár a kijelentést tréfának szánták, néhány hallgató túl komolyan vette azt, és feljelentést tett az NMHH-nál.

Az állatvédők és a közvélemény reakciója

Az állatvédők felháborodása gyorsan elérte a közösségi médiát, és sokan osztották meg véleményüket arról, hogy az ilyen kijelentések veszélyesek lehetnek.

Az állatvédelmi szervezetek számára különösen aggasztó volt, hogy egy ilyen népszerű műsorban hangzott el a kijelentés, ami esetleg negatív hatással lehet az állatokra való bánásmódra.

Sebestyén Balázs egyébként elkötelezett állatbarát és kutyatulajdonos, aki nemcsak a magánéletében, hanem a műsor keretein belül is rendszeresen támogatja az állatvédő kezdeményezéseket.

Számos alkalommal szerveztek gyűjtéseket, segítettek az örökbefogadás népszerűsítésében, ezért különösen fájdalmas volt számára, hogy épp egy ilyen helyzet miatt került a középpontba.

Ráskó Eszter kiállása kollégája mellett

Ráskó Eszter, aki pszichológusként is tevékenykedik, megpróbálta tisztázni az adásban elhangzottakat, és védelmébe vette Balázst. Elmagyarázta, hogy a kijelentés valójában az ún. „ventillálás” volt, ami egy természetes emberi reakció frusztrációra.



Eszter elmondta, hogy ilyenkor az emberek hajlamosak túlzó kijelentéseket tenni, de ezek általában nem járnak tényleges cselekvéssel. „Ha mindenki magába néz, biztosan talál olyan pillanatot, amikor haragjában túlzottan fogalmazott, legyen szó akár a főnökéről, akár egy barátjáról” – fejtette ki Eszter a műsorban.

Ez a pszichológiai megközelítés segített sokaknak jobban megérteni a helyzetet, ugyanakkor a közvélemény egy része továbbra is kitartott amellett, hogy az ilyen kijelentések veszélyesek lehetnek, főleg, ha nem egyértelmű, hogy az irónia vagy a frusztráció szüleményei.

A feljelentés és annak visszavonása

A feljelentést egy Lőrinc Attila nevű hallgató tette, aki szerint Balázs kijelentése félreérthető volt, és akár uszításnak is minősíthető. Attila a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál (NMHH) tett panaszt, mivel úgy vélte, hogy a rádiós nem tett egyértelmű utalást arra, hogy viccel. Ezért attól tartott, hogy valaki komolyan veszi a hallottakat, és valóban bántani fog egy állatot.

A műsorvezetők felhívták Attilát, és élő adásban tisztázták vele a történteket. A beszélgetés során a férfi elismerte, hogy talán túllőtt a célon, és miután megértette Balázs szándékait, visszavonta a feljelentést. Bár ez a gesztus jó szándékú volt, a feszültség ekkorra már érezhetően megterhelte Balázst.

Sebestyén Balázs elgondolkodik a visszavonuláson

A történtek mély nyomot hagytak Sebestyén Balázson. A tapasztalat arra késztette, hogy átgondolja a rádiós pályafutását, és felvetődött benne a visszavonulás lehetősége is. Úgy érezte, hogy ha egy szórakoztató műsorban ennyire oda kell figyelnie minden egyes mondatára, és ennyire érzékenyen kell kezelnie a helyzeteket, akkor pont a műsor lényege veszik el.

A Balázsék műsor sajátos, szókimondó stílusáról híres, és Balázs szerint ha ennek korlátai vannak, akkor nehezen lehet fenntartani a műsor eredeti minőségét.

Ez a helyzet újabb gondolatokat ébresztett a rádiós szakmában arról, hogy a közszereplők mennyire vannak kitéve a nyilvánosság ítéletének. Egy-egy rosszul sikerült megjegyzés könnyen karrierválságot idézhet elő, függetlenül az előzményektől és az adott személy évtizedes munkájától.



Balázs elkeseredettsége érthető, hiszen az eset rávilágított arra, hogy az emberek milyen gyorsan hajlamosak elfelejteni az előző évek számtalan pozitív megnyilvánulását, ha egyetlen incidens során negatívan értékelik a viselkedést.

Mi lesz a Balázsék jövője?

Az elmúlt időszak eseményei arra utalnak, hogy komoly változások következhetnek a Balázsék műsorban, ha Sebestyén Balázs valóban a visszavonulás mellett dönt. Az önfejlesztésben aktívan részt vevő műsorvezető eddig is több alkalommal jelezte, hogy szereti átgondolni az életét, és most is komoly döntés előtt állhat.

Ha úgy dönt, hogy szögre akasztja a mikrofont, az nemcsak a rajongóknak lesz fájdalmas veszteség, de a hazai rádiós műfajnak is.

Az eset mindenképpen elgondolkodtató a hallgatóság számára is, hiszen ez a szituáció rávilágít arra, hogy mennyire könnyen tud a közvélemény élő céltáblát csinálni egy-egy közszereplőből.

Ha Balázs valóban visszavonul, akkor a kérdés az lesz, hogy megérte-e egy ilyen véleményes eset miatt ezt a döntést meghozni, és vajon milyen következményekkel járhat ez a közszereplők és a média jövőbeli működésére nézve.

Hirdetés