Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! Hétfőtől Budapestet is elönti a víz, erre kérik a lakosságot

MOST ÉRKEZETT! Hétfőtől Budapestet is elönti a víz, erre kérik a lakosságot

Hirdetés

A Duna gyorsan emelkedő vízszintje miatt hétfőtől harmadfokú árvízvédelmi készültséget léptetnek életbe Budapesten – jelentette be Karácsony Gergely főpolgármester.

 

Hirdetés

A legfrissebb hidrológiai előrejelzések szerint a folyó vízszintje a jövő hét második felére a nyolc métert is meghaladhatja, ezért a főváros minden szakaszán fokozzák a védekezést.

Árvízi védekezés és lezárások

A Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hétfőn megkezdi a Nánási-Királyok útja mentén található kulisszaátjárók zárását, valamint egy négy kilométer hosszú, egy méter magas és négy méter széles agyag háttöltést épít, hogy megakadályozza a víz bejutását az alacsonyabban fekvő területekre. Az ideiglenes védmű kiépítése miatt a Királyok útját hétfőtől lezárják a közúti forgalom elől.



A Margitsziget alacsonyabb részeinek védelme érdekében homokzsákokkal erősítik meg a védvonalakat, a 2013-as árvízi tapasztalatokra alapozva nagy teljesítményű gépekkel segítik a munkálatokat.

Korlátozások a rakpartokon és a Margitszigeten

A várható árhullám miatt szeptember 16-án, hétfőn este 20 órától lezárják a pesti és a budai alsó rakpartokat, a parkolás pedig már szombattól tilos lesz ezeken a területeken. A járműveket a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság hétfőn elszállítja.

A Margitszigetet valószínűleg a hét közepén lezárják a forgalom elől, ha a Duna vízszintje tovább emelkedik. A pesti alsó rakpart egyes szakaszait, amelyeket egyébként is lezártak volna egy rendezvény miatt, várhatóan az árvíz levonulásáig nem nyitják meg újra.

Az ivóvíz ellátása és ellenőrzése

A Fővárosi Vízművek a biztonságos ivóvízellátás érdekében megkezdte az üzemeltetési kutak, gépházak és szivattyúk fokozott ellenőrzését.

Az ivóvíz minőségét a társaság laboratóriuma folyamatosan monitorozza, hogy garantálják a budapesti lakosság számára a zavartalan ellátást.


Közösségi közlekedés korlátozása

A folyó menti területeken a közlekedést érintő korlátozások várhatóan a jövő hét közepén lépnek életbe. A szakemberek a helyzet alakulása alapján fogják meghatározni a pontos intézkedéseket, melyeket hétfőn tesznek közzé.

Az előrejelzések szerint a Duna vízszintje napról napra emelkedni fog, ezért a fővárosi lakosoknak érdemes figyelemmel kísérniük a hatóságok tájékoztatásait és felkészülniük a lehetséges változásokra.

Hirdetés