Kezdőlap AKTUÁLIS Nem éri meg trükközni: Akár 10 év börtönt is kaphat, aki így...

Nem éri meg trükközni: Akár 10 év börtönt is kaphat, aki így váltja vissza a palackokat

Hirdetés

Az üvegvisszaváltó automaták megjelenése hazánkban nagy sikert aratott, hiszen környezettudatos és anyagi előnyökkel járó megoldást kínál. Azonban, ahogy nő a használat, úgy jelennek meg azok is, akik visszaélnek a rendszerrel. Egyesek a visszaváltási rendszert próbálják kijátszani különböző trükkökkel, ám komoly következményekkel kell számolniuk, ha lebuknak: akár börtönbüntetést is kaphatnak.

 

Hirdetés

Üvegvisszaváltás: A népszerűség árnyoldala

A pécsi lakosok között különösen népszerű az üvegvisszaváltás, és nem ritka, hogy a szegényebb rétegeknek is sokat segít a visszajáró 50 forintos összeg. Ugyanakkor a rendszer népszerűségével együtt megjelentek azok, akik visszaélnek a lehetőséggel. Egy lengyel férfi például hatalmas zsákokkal érkezett a visszaváltókhoz, és miután a visszaváltható palackokat leadta, a gépek mellett talált nem betétdíjas üvegeket is magával vitte, hogy azokat állítólag Lengyelországban váltsa vissza.

A trükközők módszerei

A férfi állításával ellentétben azonban a környékbeliek szerint ennél bonyolultabb trükköt alkalmazott: a visszaváltható palackok vonalkódját lemásolta és ráragasztotta azokra az üvegekre, amelyeket nem lehetett hivatalosan visszaváltani. Ez a módszer ugyan rövid távon némi extra bevételt hozhat, de súlyos következményekkel járhat.

Az ilyen típusú csalás információs rendszer felhasználásával elkövetett bűncselekménynek számít, amelyért akár három év börtönbüntetés is kiszabható. Amennyiben valaki üzletszerűen és bűnszövetségben követi el a visszaéléseket, a büntetési tétel akár tíz évre is emelkedhet, különösen akkor, ha az okozott kár jelentős.



Az üvegvisszaváltás rendszerének kijátszása nem csak etikátlan, hanem törvénysértő is. A jogszabályok szigorúak, és az ilyen típusú visszaélések komoly következményekkel járnak. Bár az üvegvisszaváltásokkal nehéz lenne jelentős összeget szerezni, a jogi keret mégis arra szolgál, hogy visszatartsa azokat, akik megpróbálnák kijátszani a rendszert.

Bár csábítónak tűnhet, hogy némi extra pénzt keressünk az üvegvisszaváltók kijátszásával, nem érdemes kockáztatni. Az ilyen visszaélések komoly bűncselekményeknek minősülnek, és a következmények akár börtönbüntetéshez is vezethetnek. Az üvegvisszaváltás célja a környezetvédelem és a fenntarthatóság elősegítése – fontos, hogy ezt tiszteletben tartsuk.

Hirdetés