Kezdőlap AKTUÁLIS MOST ÉRKEZETT! Itt az új visszaváltási rendszer, erre készüljön mindenki!

MOST ÉRKEZETT! Itt az új visszaváltási rendszer, erre készüljön mindenki!

Hirdetés

A MOHU, a teljesen új visszaváltási rendszerért felelős hulladékgazdálkodási szervezet, a Pénzcentrum kérdéseire válaszolva kifejtette, hogy a rendszer bevezetése természetes módon egy tanulási folyamat minden érintett fél számára, beleértve a lakosságot és az üzleti szereplőket is.

 

Hirdetés

A nemzetközi példákhoz hasonlóan Magyarországon is hasonló kihívásokkal szembesülnek egy ilyen léptékű rendszer működtetése során.

A rendszer működése és bővítése

A MOHU célja, hogy minden, ezer főnél nagyobb településen legyen legalább egy RePont visszaváltóhely. A szervezet beszámolója szerint már a rendszer indulása óta megduplázták logisztikai kapacitásaikat, hogy hatékonyabban tudják kezelni a visszaváltási igényeket.



Jelenleg naponta átlagosan 7 millió italcsomagolást váltanak vissza a fogyasztók, ami néhány hét alatt érte el ezt a szintet.

Kritikus problémák: logisztika és eszközellátás

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) azonban három fő problémát azonosított: az informatikai rendszerek hibái, logisztikai fennakadások, és az eszközellátás hiányosságai.

A MOHU szerint a logisztikai nehézségeken dolgoznak, és már növelték a szállítási gyakoriságot is, hogy időben elszállítsák a visszagyűjtött italcsomagolásokat.

Falusi visszaváltási nehézségek

A kisebb települések lakói számára a visszaváltás külön kihívást jelent. Gyakran távolságokat kell megtenniük, hogy elérjék az automatákat, és nem minden bolt vesz vissza üres italcsomagolást, ahogy az előírás lenne.

A MOHU hangsúlyozta, hogy az ilyen helyzetekben a boltok önként csatlakozhatnak a rendszerhez, amit a lakossági igények növekedése ösztönözhet. Emellett a visszaváltott palackok után kezelési költséggel is motiválják a boltokat a csatlakozásra.


Jövőbeni fejlesztések

A MOHU további bővítést tervez, és arra számítanak, hogy a visszaváltási rendszer hamarosan zökkenőmentesebben fog működni, ahogy egyre több üzlet és szolgáltató csatlakozik a hálózathoz.

Hirdetés