Kezdőlap AKTUÁLIS Megrázó vallomást tett Karsai Dániel: Őszintén beszélt arról, mi vár rá hamarosan

Megrázó vallomást tett Karsai Dániel: Őszintén beszélt arról, mi vár rá hamarosan

Hirdetés

Most még el tudta mondani: Elutasították az alkotmányjogász fellebbezését az aktív eutanázia ügyében.

 

Hirdetés

 

Az Emberi Jogok Európai Bírósága elutasította Karsai Dániel alkotmányjogász fellebbezését, ezzel jogerősen kimondva, hogy a magyar állam nem sérti az emberi jogait azzal, hogy nem teszi lehetővé számára az aktív eutanáziát. Karsai, aki ALS-ben (ami egy gyógyíthatatlan, központi idegrendszert érintő betegség) szenved, otthonában fogadta az ATV Heti Napló riporterét, és nyíltan beszélt a terveiről és arról, hogyan viseli a betegség súlyosbodását.

ALS, más néven amyotrófiás laterálszklerózis, egy súlyos neurológiai betegség, amely fokozatos izomgyengeséget és bénulást okoz a motoros idegsejtek károsodása miatt. Bár a betegség túlélése általában néhány évre tehető, a megfelelő terápiával az életminőség romlása lassítható. Karsai Dániel számára azonban ez a kegyetlen betegség még inkább felerősítette a kérdést: miért nem lehet jogilag lehetőséget biztosítani az aktív eutanáziára Magyarországon.

Karsai őszintén beszélt a riporternek, miután az alkotmányjogász tevékenységére utalva feltették a kérdést, hogy a jog cserbenhagyta-e őt.



„Nem. A magyar kormány hagyott cserben. Valahogy így vagyok összerakva. Nem fogok a fal felé fordulni” – mondta. Karsai hangsúlyozta, hogy bár a betegség idővel teljes bénulást okozhat, addig szeretne mindent megtenni, amit még lehet. „Jelen állás szerint most szépen, lassan meg fogok fulladni. A haldoklás felgyorsít dolgokat. Úgyhogy van mit várni” – tette hozzá komoly arccal.

Ez a szívszorító nyilatkozat megrendítette a nézőket, és újra felerősítette az eutanázia kérdését Magyarországon. Karsai Dániel története egyénenként és jogászként is figyelemre méltó, hiszen olyan alapvető jogi és etikai kérdéseket feszeget, amelyek hatással vannak az életvégi döntésekre és az emberi méltóságra.



“Nem. A magyar kormány hagyott cserben. Valahogy így vagyok összerakva. Nem fogok a fal felé fordulni. Ebben a betegségben eljöhet a teljes bénultság szakasza., most még nem ez van, addig kihasználom, amit lehet. Jelen állás szerint most szépen, lassan meg fogok fulladni. A haldoklás felgyorsít dolgokat. Úgyhogy van mit várni”

– mondta a kamerába Karsai Dániel.




Íme a teljes interjú:

Hirdetés