Kezdőlap AKTUÁLIS Rezsicsökkentés – Most jött a hír a nyugdíjasoknak, rengetegen kerülhetnek bajba

Rezsicsökkentés – Most jött a hír a nyugdíjasoknak, rengetegen kerülhetnek bajba

Hirdetés

Bár az időjárás még nyárias meleget idéz, az ősz hivatalosan elkezdődött, és hamarosan megérkezik a fűtésszezon is.

 

Hirdetés

Nehéz előre gondolni a télre ilyen hőségben, de érdemes felkészülni, hiszen több százezer magyar számára jelent gondot lakása megfelelő felfűtése. Az elmúlt években a tél viszonylag enyhe volt, de az időszak, amikor fűteni kell, egyre inkább kitolódik, akár májusig is.

Nincs garancia arra, hogy az idei tél hasonlóan enyhe lesz, vagy hogy májusban nem kell majd ismét begyújtani, így fontos időben megkezdeni a felkészülést.

A fűtési szezon kezdete

A hivatalos fűtési szezon szeptember 15-én indul a 157/2005. (VIII. 15.) kormányrendelet alapján, és május 15-én ér véget. Ez nem jelenti azt, hogy a fűtés automatikusan bekapcsolódik szeptember közepén, hanem azt, hogy ha tartósan lehűl a hőmérséklet, a szolgáltatók megkezdik a fűtést a távhős ingatlanokban.



Bár az őszi hőhullám még tart, nem árt időben felkészülni anyagilag is, hogy ne érjenek váratlanul a téli hónapok magas gázszámlái.

Egyre több magyar küzd a fűtéssel

A tavalyi évben közel félmillió magyar nem tudta otthonát megfelelő hőmérsékletűre fűteni a téli időszakban. Ez a probléma sajnos idén is aktuális lehet. A legrosszabb, ha valaki figyelmen kívül hagyja a nehézségeket, és csak későn kezdi meg a felkészülést.

Sokan nem is tudják, de rászorulók különböző segítségeket vehetnek igénybe, például rendkívüli támogatást kérhetnek az önkormányzattól, igényelhetik a védendő fogyasztó státuszt, illetve számos településen létezik kifejezetten fűtési támogatás is.

Az Eurostat friss adatai

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint Magyarországon a felnőtt lakosság 5,6 százaléka nem tudta megfelelően felfűteni otthonát 2023-ban. Ez az arány az EU-ban átlagosan 9 százalék.



Magyarország helyzete közepes, bár számos országban rosszabbak az arányok, mint például Bulgáriában, Litvániában, Spanyolországban, Görögországban és Olaszországban.

Ugyanakkor több nyugat- és észak-európai ország, valamint Ausztria, Csehország és Szlovénia jobban teljesít ezen a téren.

Különösen aggasztó a helyzet a 65 év felettiek körében. A magyar idősek 6,3 százaléka érintett, ami közel van az EU-átlaghoz (7,6 százalék), de sajnos egyre növekszik ez a szám.

Magyarországon az utóbbi három évben folyamatosan nőtt az idősek aránya, akik nem tudják megfelelően felfűteni otthonukat, míg korábban ez a mutató alacsonyabb volt a fiatalabb korosztályéhoz képest.

Az adatokból kiderül, hogy 2020-ig a lakosság körében folyamatosan csökkent azok aránya, akik nem tudták fűteni lakásukat. Azonban 2020 óta stagnálás és emelkedés tapasztalható.

2022 és 2023 között a teljes lakosság körében 1,8 százalékpontos, a 65 év felettiek esetében pedig 2 százalékpontos növekedés következett be. Kevés országban volt ennél nagyobb emelkedés.



Az idei télre való felkészülés elengedhetetlen. Fontos előre gondolkodni a tüzelő beszerzésében, illetve anyagi tartalékot képezni a várható fűtési költségek fedezésére. Akik rászorulók, időben érdeklődjenek az önkormányzatnál vagy más szociális intézményeknél a lehetséges támogatási formákról.

A fűtési problémákat pedig nem szabad figyelmen kívül hagyni, hiszen időben megkezdett intézkedésekkel elkerülhetőek a téli hónapok súlyos nehézségei.

A megfelelő felkészüléssel enyhíthetők a téli időszak nehézségei, és csökkenthető a fűtési krízis kockázata, ami évente több százezer magyart érint.

Hirdetés