Kezdőlap AKTUÁLIS Most derült ki a visszaváltási rendszerről, a magyarok nagy része még mindig...

Most derült ki a visszaváltási rendszerről, a magyarok nagy része még mindig nem tudja

Hirdetés

Magyarországon nem mondható zökkenőmentesnek az új visszaváltási rendszer bevezetése.

 

Hirdetés

A vártnál nagyobb mennyiségű visszaváltás komoly kihívások elé állította az üzleteket és a rendszer működtetőit egyaránt. Az egyik fő probléma a Mohu, a visszaváltások kezeléséért felelős szervezet számára az, hogy nem számított ekkora érdeklődésre.

Az adatok alapján napi szinten millió üveget, palackot és dobozt váltanak vissza a vásárlók, melynek eredményeképpen augusztus végére a visszaváltások száma elérte a 150 milliót.

Három égető probléma

Az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára, Kozák Tamás szerint három kiemelkedő probléma jellemzi az új rendszert:

  1. Informatikai rendszerek hiányosságai – A visszaváltó automaták és a rendszer összeköttetése gyakran akadozik, ami késlelteti a palackok nyilvántartásba vételét és feldolgozását.
  2. Logisztikai kihívások – Az automaták ürítése és a visszaváltott palackok elszállítása nem mindig gördülékeny. Nem ritka, hogy alulméretezett szállító járművek érkeznek az üzletekhez, vagy a fuvarok szervezése nem megfelelő.


  3. Automaták szervizelése és eszközhiány – A visszaváltó gépek gyakran meghibásodnak, és a szervizelésük nem mindig történik meg időben, ami hosszabb állásidőt eredményezhet.

Ezek a problémák elsősorban az előkészítési fázisban történő hiányos tervezésből erednek, hiszen nem számoltak a visszaváltási volumen ilyen mértékű növekedésével, és nem voltak előkészítve tartalék intézkedési tervek sem.

A vásárlói oldalról érkező problémák

Nemcsak a boltok, hanem a vásárlók számára is jelentős problémát jelent a rendszer. Az automaták elé felgyülemlő sorok, a lassú visszaváltási folyamat és az üzletek zsúfoltsága mindennapi tapasztalat.



Különösen a nagyvárosokban és a népszerű nyaralóhelyek közelében súlyosbodnak ezek a gondok, ahol a visszaváltani kívánt flakonok száma jelentősen megnő, főleg a nyári szezonban.

Az üzletek azt is tapasztalják, hogy a szociálisan hátrányos helyzetűek és hajléktalanok tömegesen keresik fel a visszaváltó automatákat, akik nagy zsákokkal érkeznek, tovább növelve a várakozási időt.

Ez különösen a forgalmasabb boltokban okoz feszültséget, ahol nehézkessé válik az üzletbe való belépés, és a vásárlók akár el is kerülhetik az ilyen üzleteket.

A boltok mindent megtesznek annak érdekében, hogy tisztább és rendezettebb környezetet biztosítsanak, ám ez nem mindig elegendő a probléma kezelésére.

Lehetséges megoldások

A helyzet javítása érdekében az OKSZ főtitkára szerint egyes nagyvárosokban a szociális intézmények, például hajléktalanszállók területén is érdemes lenne visszaváltó automatákat elhelyezni, hogy ezzel csökkentsék az üzletekre nehezedő nyomást.



Emellett a technológiai fejlesztések is előrelépést jelenthetnek. Például a palackokat nem egyenként, hanem kötegelve lehetne visszaváltani, ami gyorsíthatná a folyamatot. Ez a megoldás már létezik a világ más tájain, és Magyarországon is bevezethető lenne.

A nyaralóhelyek kihívásai

A nyaralóhelyek közelében különösen nagy probléma, hogy a nyári hónapokban a visszaváltók kapacitása nem elegendő a felgyülemlett flakonok feldolgozására.

Az augusztus 20-ai hétvége során ez a probléma felerősödött, hiszen rengeteg magánember és különböző táborok, rendezvények is igénybe vették a visszaváltó rendszert.

Egy további komplikációt jelent a Horeka szektorból érkező üvegek visszaváltása, amely terheli az üzletek kapacitását. Az éttermek, büfék visszaváltási nehézségeinek megoldása enyhítené a nyomást a boltokon is.



Az új visszaváltási rendszer Magyarországon jelentős előrelépés a környezettudatosság terén, azonban a nagyobb volumen kezelése még számos kihívást tartogat.

A technológiai fejlesztések, jobb logisztikai szervezés és a szociálisan érzékenyebb megoldások mind hozzájárulhatnak a rendszer hatékonyabb működéséhez és a vásárlók elégedettségének növeléséhez.

Hirdetés