Kezdőlap AKTUÁLIS Hivatalos! Itt a bejelentés a sorkatonaságról

Hivatalos! Itt a bejelentés a sorkatonaságról

Hirdetés

Aleksandar Vučić szerb elnök bejelentette, hogy a férfiak számára 75 napos kötelező sorkatonai szolgálatot terveznek bevezetni Szerbiában, míg a nők számára a részvétel önkéntes alapon működne.

 

Hirdetés

A kötelező sorkatonaságot korábban, 2010-ben szüntették meg, de a szerb hadsereg vezérkara az év elején kezdeményezte annak visszaállítását a védelmi erő növelése és az utánpótlás biztosítása érdekében.

A vezérkar eredetileg négy hónapos kötelező szolgálatot javasolt, Vučić elnök azonban két és fél hónap, azaz 75 nap időtartamot tart indokoltnak.

Elmondása szerint ez elegendő ahhoz, hogy a fiatalok részt vegyenek egy alapvető kiképzésen, de ne legyen túl hosszú ahhoz, hogy elriassza őket vagy tömeges kivándorláshoz vezessen.

Támogatások a katonai szolgálat ideje alatt




Vučić hangsúlyozta, hogy a sorkatonai szolgálat ideje alatt a résztvevők pénzügyi juttatásokat is kapnának, ami ugyan megterhelné a költségvetést, de hosszú távon kifizetődő lenne.

A kötelező sorkatonai szolgálatot olyan módon kívánják kialakítani, hogy a fiatalok számára vonzó és elfogadható legyen, hiszen “75 nap igazán rövid időszak, amit bárki megtehet az országáért.”

Az elnök kiemelte, hogy Szerbia továbbra is katonailag semleges állam, és nem készül háborúra. Milos Vucevic miniszterelnök, aki korábban védelmi miniszterként tevékenykedett, már tavaly kifejtette, hogy jogilag nem kellene bevezetni a sorkatonai szolgálatot, mert az sosem szűnt meg hivatalosan, csak felfüggesztették.



A tartalékos állomány frissítésére és fiatalítására azonban égető szükség van, hiszen a kötelező sorkatonaság felfüggesztése óta eltelt 13 évben az állomány hiányossá és elöregedetté vált.

Az új javaslat célja, hogy Szerbia katonai kapacitásait és védelmi képességeit erősítse, miközben fenntartja a békés, semleges külpolitikai irányvonalat.

Hirdetés