Kezdőlap AKTUÁLIS Ledobta a “bombát” Magyar Péter – Soha nem volt még példa erre...

Ledobta a “bombát” Magyar Péter – Soha nem volt még példa erre Magyarországon

Hirdetés

Magyar Péter, a TISZA párt egyik prominens politikusa, a Facebook-oldalán tett egy komoly ígéretet, amely jelentős változásokat vetít előre a magyar munkavállalók számára.

 

Hirdetés

A politikus azt ígérte, hogy ha pártja kormányra kerül, 2027-től megduplázzák a minimálbért, és a kormányzati ciklus végére akár egymillió forintra is emelnék annak összegét.

A jelenlegi helyzet

Jelenleg Magyarországon a minimálbér bruttó 266 800 forint, és a 2025-re vonatkozó minimálbér-tárgyalások során legalább 10%-os emelést céloztak meg.



Ha sikerül megállapodni, az összeget 293 480 forintra emelhetik. Ezzel a 300 ezer forintos határ elérhető közelségbe kerülhet. Magyar Péter szerint azonban ez csak egy átmeneti lépés, és az általa vezetett TISZA-kormány ennél sokkal nagyobb változásokat tervezne.

Nagy ívű tervek: duplázás és egymilliós minimálbér

Magyar Péter szerint a TISZA-kormány 2027-től kezdve duplájára emelné a minimálbért, és azt szeretnék, hogy a kormányzati ciklus végére egymillió forint legyen a minimálbér összege Magyarországon.

Az ilyen jelentős béremelés azonban csak adó- és járulékteher-csökkentéssel és különféle támogatásokkal valósítható meg, főként a kisebb vállalkozások számára.

Az Orbán-kormány kritikája és a pénzügyi források

Magyar Péter éles kritikát fogalmazott meg az Orbán-kormány multinacionális vállalatokat támogató gyakorlatával szemben, és hangsúlyozta, hogy a TISZA párt ezen változtatni kíván.

Szerinte jelentős pénzügyi források szabadulnának fel, ha megszüntetnék a korrupciót és a túlárazott közbeszerzéseket. E becslések szerint évente 3-5000 milliárd forint tűnik el a költségvetésből.

A politikus jelezte, hogy adókat vetnének ki a Nemzeti Együttműködés Rendszeréhez köthető magántőkealapokra, és valamilyen vagyonadó bevezetésén is dolgoznak, hogy fedezzék a minimálbér emeléséhez szükséges költségeket.



Bár az ígéret nagy reményekkel tölti el a magyar munkavállalókat, komoly kérdések merülnek fel a megvalósíthatóságával kapcsolatban.

A jelentős béremelés következményei – különösen a kisebb vállalkozásokra és a gazdaság egészére nézve – komoly vitákat válthatnak ki. A TISZA-nak azonban előbb még sikeresen kell szerepelnie a választásokon, hogy elkezdhessék ezeknek a nagy ívű terveknek a megvalósítását.

Hirdetés