Kezdőlap AKTUÁLIS Változik az iskolai orvosi igazolás – Erre készülj, ha hiányzik a gyerek...

Változik az iskolai orvosi igazolás – Erre készülj, ha hiányzik a gyerek betegség miatt

Hirdetés

Az idei tanév szeptemberétől egy új fejlesztés lép életbe a magyar oktatási rendszerben, amely az iskolai orvosi igazolások kezelését érinti.

 

Hirdetés

Takács Péter, a Belügyminisztérium egészségügyi államtitkára bejelentette, hogy mostantól az orvosok közvetlenül a Kréta-rendszerbe küldhetik az igazolásokat.

Ezt az újítást a Kréta és az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) összekapcsolása teszi lehetővé.



Papír alapú igazolások

Bár az új digitális rendszer bevezetése jelentős előrelépés a modernizáció felé, Takács Péter hangsúlyozta, hogy a hagyományos papír alapú igazolások sem szűnnek meg teljesen.

Ezeket továbbra is használni lehet, különösen olyan helyzetekben, amikor informatikai hiba merülne fel, így biztosítva a rendszer zavartalan működését és a diákok érdekeinek védelmét.

Egészségnevelés az iskolákban

Az államtitkár bejelentése szerint szeptembertől az iskolákban az egészségnevelés is hangsúlyosabb szerepet kap.

Az új tanévben az osztályfőnöki órák keretében kezdik el oktatni az iskolai egészségnevelést, melynek célja, hogy a diákok minél több információhoz jussanak az egészséges életmódról és a betegségmegelőzésről.

Maruzsa Zoltán, közoktatásért felelős államtitkár hangsúlyozta, hogy az új digitális rendszer nem jelent további adminisztratív terhet az iskolák számára.

Az orvosi igazolások fogadása automatikusan történik, és az egészségfejlesztési tartalmak könnyen hozzáférhetők a Nemzeti Köznevelési Portálon keresztül.

Ez az újítás nemcsak az adminisztrációs terhek csökkentését célozza, hanem a diákok és szüleik számára is kényelmesebb és gyorsabb eljárást biztosít az orvosi igazolások benyújtásában.



Az orvosok számára is egyszerűsíti a folyamatot, hiszen közvetlenül a Kréta-rendszerbe küldhetik az igazolásokat, ezzel időt és energiát takarítva meg minden érintett fél számára.

Az iskolai egészségügyi fejlesztések ezen új szintje fontos lépés a magyar oktatási rendszer digitalizációja felé, amely várhatóan javítani fogja a diákok egészségtudatosságát és az iskolai egészségügyi ellátás hatékonyságát.

Hirdetés